Crònica 30/05/2011

Després de l'èpica electoral, Bildu es prepara per a la gestió diària

D. G.
2 min
Pello Urizar és secretari general d'EA, l'única formació de Bildu amb experiència en la gestió.

Bilbao.No morir d'èxit és ara mateix la principal preocupació de Bildu. S'ha convertit en la primera força basca en nombre de regidors -1.138-, i és la segona en percentatge de vot, per darrere del PNB. Es disposa a governar 88 ajuntaments d'Euskadi i Navarra amb majoria absoluta i està pendent dels pactes a 25 municipis, on ha aconseguit la majoria simple. En cas que la pinça anti-Bildu plantejada per PP i PSE no prosperi -entre d'altres coses perquè necessita el suport del PNB, i als nacionalistes bascos no els agrada la idea de crear aquest "cordó sanitari"-, els independentistes podrien acabar gestionant 113 poblacions amb un pressupost total superior als mil milions d'euros.

L'efecte Bildu ha alterat el mapa polític basc marcat des del 2003 per la il·legalització de l'esquerra abertzale. Ara bé, finalitzada la celebració per la victòria assolida, els alcaldes i regidors de la coalició independentista s'hauran de posar a treballar ben aviat, tot i que molts dels quals -la majoria dels càrrecs que provenen de l'esquerra abertzale- són gent molt jove i professionals sense experiència en la gestió pública.

De moment, Adegi, la patronal de Guipúscoa -territori on Bildu s'ha convertit en la força més votada i en el qual espera governar la Diputació foral- dóna un vot de confiança als independentistes. Els responsables de Bildu insisteixen que no busquen l'alternança a les institucions, sinó provocar el canvi polític que faci possible la pau al País Basc. Fer pedagogia a favor d'un procés de pau i resoldre els problemes dels ciutadans practicant una gestió -avancen- "eficaç, honesta i transparent" és el que s'han proposat els càrrecs institucionals perquè l'efecte Bildu no es desinfli.

El sostre electoral de la coalició se situa en gairebé 316.000 vots i l'estratègia passa per crear un pol sobiranista que superi el PNB. Un sorpasso dins l'espai abertzale que permeti substituir el partit d'Iñigo Urkullu com a interlocutor basc davant del govern espanyol. De com gestioni Bildu les quotes de poder aconseguides dependrà el creixement i l'expansió d'aquest pol a l'esquerra del PNB.

stats