Crònica 08/05/2011

Després de retirar-se de Daraa, l'exèrcit sirià assetja ara la ciutat de Banias

Astrid Aran
1 min

L'estratègia del règim sirià és clarament la guerra contra els seus ciutadans. La tàctica d'ahir va ser la mateixa que s'ha utilizat a Daraa i a Duma, els altres principals focus d'oposició: setge militar i comunicacions i electricitat tallades. La nova ciutat màrtir va ser Banias, a la costa mediterrània de Síria, on ahir van morir almenys sis persones, quatre de les quals eren dones que participaven en una manifestació.

L'exèrcit va entrar amb els tancs per tres accessos diferents, atacant barris sunnites, mai alawites, que és la branca de l'islam a la qual pertany el règim de Baixar al-Assad. Segons alguns testimonis, l'exèrcit va assetjar a trets els barris, un per un; després, els serveis secrets hi va entrar i van començar les detencions. Per últim, s'hi van desplegar franctiradors, per assegurar les zones controlades. "L'exèrcit té llistes amb noms i busquen aquestes persones", va explicar el cap de L'Observatori Sirià pels Drets Humans". Per les autoritats sirianes Banias és "un centre de terrorisme salafista"-branca ultraconservadora de l'islam sunnita- i asseguren que grups armats hi maten soldats.

Els EUA van incrementar ahir la pressió contra Al-Assad amb l'amenaça de mesures "addicionals". Els opositors, per la seva part, van penjar un missatge al Facebook en què per primer cop proposaven una sortida a la crisi amb eleccions democràtiques d'aquí sis mesos. L'intent d'enderrocar el règim va començar a principis de març i ja han mort 800 persones. Tanmateix, el fet que el règim es negui a mostrar el que està passant fa pensar que la xifra de morts sigui molt superior.

stats