CONSEQÜÈNCIES DEL 29-M
Crònica 31/03/2012

La factura per a l'Ajuntament: mig milió d'euros

L'Ajuntament de Barcelona ha previst una factura de més de mig milió d'euros per les destrosses que els violents van fer en el marc de la jornada de vaga. La principal despesa serà per a contenidors.

Albert Balanzà
2 min
Contenidors cremats al carrer Balmes.

BARCELONA.En menys de dotze hores Barcelona va veure dijous com cremaven un total de 295 contenidors d'escombraries, convertits en la principal arma llancívola que els manifestants més violents van utilitzar. Només al barri de l'Eixample se'n van destruir 192. L'Ajuntament de Barcelona quantifica en 565.000 euros les destrosses en mobiliari i serveis urbans registrades ahir durant els aldarulls en el marc de la vaga general. Ha arribat el moment de tornar a la normalitat, iniciar les tasques de reconstrucció de la ciutat... i de comprar més contenidors.

Amb aquestes dades a la mà, ahir, Josep Mayench, el delegat de vendes de Ros Roca -l'empresa subministradora dels cinc models de contenidors que la nova contracta de neteja ha distribuït a Barcelona-, va donar els detalls del que costarà la reposició dels elements de recollida selectiva. "La factura depèn de la quantitat que es compra a cada moment", va advertir.

Un exercici pràctic: segons les dades de catàleg de Ros Roca, els nous contenidors de càrrega lateral de plàstic, paper, vidre, matèria orgànica i material de rebuig tenen un cost mitjà per unitat de 900 euros. Aquesta quantitat, multiplicada pels 295 contenidors que s'han de reposar, eleva la despesa a 265.000 euros. A més, s'hi han d'afegir els costos de desplaçament. "Podem portar fins a 50 unitats per viatge, que costa uns 400 euros", apunta Mayench. Serien sis viatges i encara hi faltaria la factura final amb el 18% d'IVA. Total: 315.000 euros. Però la despesa en l'àmbit específic de la neteja no s'acaba aquí. Ahir l'Ajuntament de Barcelona va assegurar que ha hagut de destinar 185.000 euros a serveis extraordinaris que s'han hagut de pagar com a hores extres a 166 equips amb un total de 434 operaris. El servei de jardineria també va haver de treballar més hores per arreglar les zones verdes malmeses.

La batalla campal també va fer malbé 25 papereres i, segons els càlculs de l'Ajuntament, es va malmetre una superfície total de paviment de 675 metres quadrats, que s'haurà de reparar o reasfaltar i suposarà un cost de 40.000 euros. Els desperfectes als semàfors costaran 3.000 euros més.

Senyalització malmesa

Les empreses del Bicing i de l'Àrea Verda també van fer els seus càlculs de reparació de danys. El servei públic de lloguer de bicicletes haurà de destinar-hi 27.000 euros per tornar al funcionament òptim, i el cost dels desperfectes produïts a l'Àrea Verda i l'Àrea Blava ha estat de 10.000 euros, principalment pels actes de vandalisme que es van cometre en els parquímetres i la senyalització vertical.

Al marge de Barcelona, l'altre ajuntament que ahir va facilitar dades de destrosses per incidents en el marc de la vaga general va ser Badalona, que va donar una xifra global de 21.150 euros per danys a 14 contenidors, tres papereres i quatre bancs.

stats