CRISI NUCLEAR
Crònica 29/03/2011

Detecten plutoni a la central de Fukushima

Hiroko Tabuchi / Ken Belson
2 min
Una dona davant les restes de casa seva a la prefectura de Miyagi. El govern ha promès que en tres anys haurà recollit tota la runa que ha provocat el tsunami.

The New York Times / Tòquio.Augmenten els nivells de radiació a la central de Fukushima de manera alarmant. Segons la companyia que porta la central, Tepco (Tokio Electric Power), s'està escapant aigua molt contaminada d'un dels reactors amb fissures de la planta i molt aviat podria arribar al mar. La fuga, juntament amb la notícia que s'ha trobat plutoni en cinc punts de la central, complica encara més les condicions de treball dels operaris de la planta, que s'exposen a un nivell de radiacions molt superior al permès normalment. La setmana passada Tepco va permetre que aguantessin una exposició cinc vegades més alta a la que poden assumir en un any, però segons els últims recomptes, l'exposició seria ara vint vegades més alta del que és habitual. Tot i això, la companyia elèctrica ha assegurat que es continuarà treballant intensament per evitar que l'aigua radioactiva arribi al mar.

Possible fusió parcial d'un nucli

L'aigua contaminada estaria al llindar dels 1.000 mil·lisieverts a l'exterior de l'edifici de contenció, és a dir, el nivell pel qual és evident l'increment del risc de patir un càncer. Els treballadors de la central intentaven ahir, a marxes forçades, extreure l'aigua del reactor 2 -el més perjudicat i que podria haver patit una fusió parcial del nucli- que era a només un metre de l'exterior. També s'ha trobat aigua radioactiva als túnels dels reactors 1 i 3, però amb uns nivells molt més baixos.

"No estem segurs de si ja ha sobreeixit fora del túnel", deia el vicedirector general del ministeri d'Energia, Hidehiko Nishiyama, ahir durant una roda de premsa. Nishiyama també va voler subratllar que si hi hagués un vessament no hi hauria risc per a la indústria pesquera perquè també hi ha un radi d'exclusió de 20 km de la planta per mar.

Els alts nivells de radiació dins dels reactors dificulten les tasques dels operaris, que al mateix temps han de continuar refredant els reactors amb aigua dolça. Actualment Tepco té 381 persones dins de la central, i 69 de contractades, a més de bombers i personal de l'exèrcit. Un portaveu de Tokyo Electric ha admès que, des que va començar la crisi nuclear un total de 19 treballadors s'han vist exposats a una radiació superior als 100 mil·lisieverts. Sunoda també va admetre ahir que encara no se sabia com arribar a extreure l'aigua contaminada de la turbina del reactor 2.

24.000 anys de vida

Encara no se sap del cert d'on prové el plutoni que s'ha trobat a la central. El reactor 3 funcionava amb una barreja d'aquest material i urani, però cal tenir en compte que l'urani es pot convertir ràpidament en plutoni a través d'un procés de fusió. El tipus de plutoni més abundant que s'ha trobat a la central té una vida mitjana de 24.000 anys i emet ones alfa. Si aquest tipus d'ones travessen el cos poden provocar que el teixit sa es converteixi en cancerígen.

Davant d'una crisi nuclear encara més potent, el director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Yukiya Amano, va convocar ahir una cimera per endurir més les mesures de seguretat nuclears i fer un seguiment de la crisi japonesa. Tot i això, es preveu que la cimera no se celebri a Viena fins al juny. Amano va qualificar la situació de "molt seriosa" i va incidir en el fet que la situació és crítica i "cal una resposta política més enllà de la feina dels experts".

stats