VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Crònica 03/04/2011

Deu morts més a l'Afganistan el segon dia d'atacs

Astrid Aran
1 min

Després que el 20 de març un pastor a Florida cremés un exemplar de l'Alcorà, la notícia ha trigat gairebé dues setmanes a arribar fins a l'Afganistan. Divendres es va encendre la metxa de les protestes amb l'assalt a una seu de l'ONU a Mazar-e-Xarif, i la mort de vuit treballadors. Ahir les protestes es van estendre per altres ciutats del país -com Kabul, Herat o Zaranj-, però fonamentalment a Kandahar, al sud, on deu persones van morir i almenys 83 van resultar ferides.

"Han insultat l'Alcorà" o "Mort a Amèrica" són alguns dels eslògans que cridaven els manifestants a Kandahar, un dels bastions dels talibans. Segons testimonis, les manifestacions de protesta contra la crema de l'Alcorà van reunir centenars de persones que, en un principi, marxaven pacíficament. Aviat, però, van aparèixer grups de violents armats i les forces de seguretat van intervenir. Durant les protestes, es van atacar botigues, es van cremar pneumàtics i va haver-hi destrosses en una escola per a nenes. Dos dels morts ahir a Kandahar eren policies afganesos, la resta, segons fonts hospitalàries, eren manifestants. Les autoritats afganeses van acusar ahir els talibans d'haver organitzat les manifestacions, haver-s'hi infiltrat després i estar al darrere de la violència. Un portaveu dels talibans -Zabiullah Mujahid-, però, va negar qualsevol implicació.

Atac contra una seu de l'OTAN

Ahir també hi va haver un atac contra la seu de la missió de l'OTAN a l'Afganistan, l'ISAF, a la capital del país, Kabul. Tres insurgents van atacar l'edifici amb pistoles i granades. L'atac va ser repel·lit pels soldats de l'OTAN, i va acabar amb la mort dels tres insurgents. Dos militars de l'OTAN van resultar ferits.

stats