REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 30/03/2011

Dimiteix el govern de Síria per frenar les protestes

El govern de Síria va dimitir ahir en bloc, després de dues setmanes de protestes contra el règim. Una decisió acceptada pel president sirià, Baixar al-Assad, que dirà avui quines reformes es preveu fer.

àlex Gutiérrez Pascual
2 min

El règim de Síria va fer ahir un nou pas per intentar frenar les protestes contra el president del país, Baixar al-Assad, que van començar fa dues setmanes i han deixat almenys 70 víctimes a causa de la repressió. Al-Assad va acceptar la dimissió en bloc del govern, que liderava el primer ministre Mohammad Naji Otri des del 2003 i que va ser remodelat l'octubre de l'any passat. Otri continuarà com a cap de gabinet de manera provisional fins que es nomeni el nou executiu.

Es tracta d'un moviment tímid del règim, ja que Al-Assad concentra tot el poder, juntament amb membres de la seva família i les forces de seguretat. Síria té un sistema presidencialista en què el govern es limita a aplicar les directrius del cap d'estat.

Tot i això, el nou executiu, que s'ha de donar a conèixer aquesta mateixa setmana, té un encàrrec d'alt nivell: aplicar les mesures d'obertura que va prometre Al-Assad a finals de la setmana passada. Precisament, el president sirià n'ha de parlar avui durant un discurs al Parlament. Així ho va assegurar ahir la consellera siriana de la Presidència, Bouthaina Shaaban, en una entrevista a l'agència francesa AFP. Serà la primera intervenció pública del cap d'estat sirià des de l'inici de les manifestacions, sense precedents en els últims 50 anys al país.

Al-Assad ha de fer referència en aquest discurs a les principals reivindicacions de les protestes opositores, entre les quals destaca l'anul·lació de l'estat d'emergència, en vigor des del 1963. Però també s'espera que es pronunciï sobre la llei de llibertat de premsa, la legalització dels partits i les mesures socials per augmentar el nivell de vida de la població.

El règim d'Al-Assad va mobilitzar ahir la població per fer front a les últimes protestes opositores. Milers de persones van protagonitzar manifestacions a favor del president sirià en diverses ciutats del país. Treballadors i membres dels sindicats controlats pel partit Baas, la formació política del règim i únic partit legal, van reconèixer a l'agència Reuters que els havien obligat a participar-hi. La televisió estatal va mostrar manifestants amb banderes sirianes i imatges del cap d'estat a Damasc -la capital-, Aleppo, Hama i Hasaka.

A Daraa, el focus de les protestes opositores, 300 persones es van manifestar contra el règim.

stats