CRISI DE GOVERN AL REGNE UNIT
Crònica 15/10/2011

Dimiteix el ministre de Defensa britànic

El govern afronta la dimissió del ministre de Defensa amb una popularitat ja malmesa per les retallades. El pes de les revelacions sobre el seu tracte de favor a un amic han portat Fox a deixar el càrrec.

Eva Ontiveros
2 min
Liam Fox va demanar disculpes per haver "esborrat erròniament la frontera entre vida professional i privada".

LONDRESLiam Fox va encapçalar la seva carta de dimissió al primer ministre David Cameron així: "Erròniament he permès que s'esborrés la frontera entre les meves responsabilitats professionals i personals". Fox es va disculpar, però havia trencat el reglament i va pagar l'error amb el seu càrrec. L'actual ministre de Transports, Philip Hammond, el substituirà. La investigació del ministeri de Defensa per establir exactament quina és la seva relació professional amb el seu íntim amic Adam Werritty continua.

La integritat de Fox es va veure qüestionada quan va sortir a la llum que Adam Werritty, una persona que no ostenta cap càrrec oficial al ministeri de Defensa, havia acompanyat Fox en més de 18 viatges a l'estranger, feia servir targetes de presentació oficials en què deia que era l'assessor del ministre, havia organitzat i dirigit nombroses reunions amb venedors i fabricants d'armament i visitava Fox al ministeri amb molta freqüència.

Ingressos ocultats

En un principi Fox va insistir que no havia fet res il·legal i es va disculpar per haver fet la impressió que Werritty tingués cap capacitat oficial al seu departament. Fox afirma: "Volia tenir al costat el meu amic i padrí de noces perquè em proporcionava un contacte amb la realitat" i una perspectiva que "sovint es perd quan fa temps que s'ostenta un càrrec públic". La fàbrica de rumors va especular sobre l'orientació sexual de Fox, però investigacions posteriors fetes pels mitjans de comunicació van oferir informació més comprometedora.

Segons aquestes recerques, Werritty no tenia ingressos fixos declarats ni cap explicació per sostenir el seu estil de vida. Durant l'última setmana, el que va anar sorgint va ser una complicadíssima xarxa de lobiss, inversors, immobles i una empresa d'intel·ligència corporativa que havien anat pagant les despeses de Werritty mentre viatjava amb Fox. Segons el diari The Times , en una de les seves múltiples visites a Sri Lanka la factura va pujar fins a 168.000 euros.

La gran pregunta és si algú s'ha beneficiat de les gestions. Si és així, es voldrà saber fins a quin punt i si l'exministre va prendre decisions que no hauria hagut de prendre. Cada nova revelació fa tremolar l'equip de govern.

stats