GIR EN L'OPOSICIÓ
Crònica 29/03/2011

Dirigents d'Esquerra demanen més contundència a Puigcercós

Superat l'atordiment que va provocar a ERC el 28-N, dirigents del partit ja no volen donar ni un dia més de gràcia al nou Govern. Per això han demanat a Puigcercós que sigui més dur fent oposició.

Marc Colomer
2 min
Un sector d'ERC demana posar punt final al paper tou d'oposició que han exercit fins ara.

Barcelona.Passar de 21 diputats a 10 no és fàcil de pair. I en el procés de digestió, a ERC li han calgut grans dosis de paciència i comprensió, amb les inevitables convulsions. Però de la patacada del 28-N ja en fa tres mesos, prou perquè el grup parlamentari s'hagi resituat i l'autoestima col·lectiva s'hagi recompost, no sense l'ajuda del que es consideren patinades que ni l'oposició preveia d'una CiU aficionada a alliçonar sobre com governar.

En aquest procés, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dirigit una oposició més aviat soft , basada a coresponsabilitzar-se de la situació econòmica i, en l'intent de recuperar centralitat, reconciliar-se i refer els ponts amb CiU. Una part de la direcció d'ERC, encapçalada per Puigcercós, ha complert tant sí com no els 100 dies de gràcia. Creien que hi havia partit per jugar.

Però la cimera ha estat la gota que ha fet vessar el got i ha enfortit el criteri del nucli de la direcció que, amb Joan Ridao al capdavant, és partidari d'una oposició pura i dura des del primer dia, segons fonts consultades per aquest diari. Creuen que amb 10 diputats, ERC no pot pretendre recuperar la seva credibilitat a base de regalar dies de gràcia. I encara menys amb una actitud tova amb CiU, que no va donar a cap dels tripartits ni un minut de gràcia i que ha dirigit amb èxit la batalla ideològica del relat antitripartit.

Aquestes veus d'ERC han vist amb neguit com l'actitud que han mantingut els desdibuixava com a oposició mentre ICV-EUiA es visualitzava clarament com l'autèntica oposició, gràcies també al desconcert del PSC. I s'han imposat en la demanda de més contundència a Pugicercós. "S'ha acabat la indulgència", advertia ahir el secretari general, Joan Ridao, després de la reunió de l'executiva, que va dirigir ell per indisposició de Puigcercós.

Dissabte la Secció d'Anàlisi de Polítiques Públiques de la Fundació Irla -formada per ex-alts càrrecs d'ERC-, avaluarà els primers 100 dies d'un "Govern cargol", que ha pecat "d'immadur". ERC ja ha fixat la vista en el pressupost del 2011. I farà pagar l'eventual suport. Les línies vermelles: res de retallades lineals en ensenyament, salut i innovació. Han estat set anys rebent i ara només es pot ser implacables. ERC sembla decidida a fer oposició.

stats