Reportatge
Crònica 21/12/2010

Dissabte sense derbi a ca l'Artur

Sara González
3 min

El matiner Artur Mas que ahir es nuava la corbata reixada havia dormit bé, malgrat la particular marató en què es va convertir el seu cap de setmana. El líder convergent va dedicar les darreres 48 hores a revisar cada paraula i cada coma del seu discurs. "No he estat nerviós, però no he parat de treballar", va explicar Mas a l'ARA. De la gairebé monotemàtica agenda del futur president va haver de saltar l'Espanyol-Barça, una gran renúncia per a un culer declarat. Tot i això, no es va poder resistir a veure, almenys, els primers quinze minuts.

Artur Mas i la seva esposa, Helena Rakosnik, van decidir passar el darrer cap de setmana al pis de Barcelona. Sobretot perquè el candidat a la presidència havia de reunir-se amb els seus col·laboradors per acabar de perfilar els últims detalls d'un discurs històric. De casa al despatx de la seu de CiU i del despatx de la seu de CiU a casa. Aquest va ser el vaivé de Mas dissabte i diumenge.

"Ha estat molt capficat. Volia que tot li sortís bé", explicava Rakosnik minuts després d'haver presenciat el discurs del seu marit des de la tribuna del Parlament. La família ha procurat a Mas "molta tranquil·litat" de cara a la recta final prèvia al ple. "Les primeres converses per enfocar el discurs les vam tenir ja el 30 de novembre, dos dies després de les eleccions", explica Francesc Homs, diputat i estret col·laborador de Mas. Però la confecció dels 38 fulls ha necessitat tres setmanes per vertebrar-se i modelar-se.

Un parèntesi amb els amics

Les docsessions de CiU han estat la font d'inspiració tant d'Homs com dels seus assessors, Joan Vidal i Jordi Baiget, per captar les expressions i l'estil de parlar del candidat convergent. Els retocs finals van ser a contra rellotge, per afany de perfecció en cada enunciat i de precisió en cada proposta. Homs va lliurar al seu cap de llista una versió del document el divendres, un esborrany que Mas va tenir entre les mans durant tot dissabte.

Però davant l'alt esforç de concentració i les moltes hores a la taula del menjador del seu pis, un dels racons preferits per afrontar els reptes importants, Mas va permetre's un parèntesi. Tot i que Rakosnik, comprensiva, li va oferir quedar-se a casa si ho preferia, no va voler faltar al tradicional sopar amb amics de dissabte a la nit. Alguns són de l'escola, altres del seu entorn polític. En tot cas, són els que coneixen el Mas pare, el Mas amic, el Mas al marge de CiU i de la política. Va gaudir de la vetllada aliè a l'1-5 del partit entre l'Espanyol i el Barça, una grata sorpresa amb què es va ficar al llit aquella nit, i va poder desconnectar de la fixació pel debat del dilluns, sens dubte, un dels dies més importants de la seva vida.

Diumenge a la tarda Mas es va confinar a la seu de CiU amb el seu petit cercle d'estrets col·laboradors. "En tot moment a l'Artur se l'ha vist molt tranquil, molt segur i amb les idees molt clares", assegura Vidal. De nou, van repassar els 38 fulls , un per un, amb els detalls que Mas havia afegit o modificat el dia anterior. Va escapar-se a fer un mos ràpid, però, tot i així, l'estesa de papers es va allargar fins a les onze de la nit. El discurs quedava vist per a sentència.

I ahir a les 10.40 del matí, un Artur Mas impecable i descansat malgrat el dens cap de setmana enfilava l'escala d'honor del Parlament. Va pronunciar el seu discurs durant una hora i quart mantenint el to adequat, sense dubtar en l'entonació de cap dels enunciats i tan sols es va entrebancar una vegada -amb la paraula ciutadania -. Rakosnik l'observava orgullosa des de la tribuna, on també hi havia el 126è president de la Generalitat, Jordi Pujol, el seu pare polític. Pujol va elogiar el discurs -"ha fet un discurs molt equilibrat i molt honest"- però no va trucar al seu delfí els dies previs per desitjar-li sort o aconsellar-lo. "Jo ja estic retirat", es va excusar.

stats