29-M AVÍS A RAJOY
Crònica 30/03/2012

'Diumenge' de mínims al comerç de Barcelona

Grans superfícies i petits establiments van viure la vaga general en funció de la seva ubicació a la ciutat. Als barris, l'aturada va tenir més seguiment que als comerços del centre de Barcelona.

B. Arias / A. Balanzà / M. Ortega
2 min
Un establiment del centre de Sabadell abaixa la persiana al pas d'un piquet informatiu, ahir durant la jornada matinal de vaga.

BARCELONA.El comerç va servir ahir de termòmetre ideal de la vaga general a Barcelona, amb el centre de la ciutat concentrant les accions dels piquets informatius, i els barris, menys pressionats pel turisme i les grans marques, actuant amb certa llibertat de decisió. Més enllà dels percentatges notificats pels uns i els altres -la patronal Pimec va xifrar el seguiment de l'aturada a l'entorn del 10,4% i els sindicats UGT i CCOO del 65%-, la vaga va generar una impressió d'haver convertit la ciutat en un festiu de mínims en el comerç.

Establir una mitjana, de tota manera, sempre és un risc en aquests casos. A Gràcia, al passeig de la Zona Franca i al Raval, les persianes estaven abaixades en una aclaparadora majoria. Just al contrari, al centre de la ciutat, es respirava la normalitat més absoluta... en les hores que no hi havia incidents. La majoria de botigues del centre van optar per la tàctica de tenir una persiana oberta i una altra de tancada. La via pública oferia una impressió de deixadesa per la brutícia acumulada com a resultat de la vaga en els serveis de neteja.

L'actuació dels piquets, en tot cas, es va centrar en les grans i mitjanes superfícies: Hipercor, Glòries i El Corte Inglés de la plaça de Catalunya a Barcelona, i Granvia 2 a l'Hospitalet, van ser els centres comercials que més hores van estar tancats. Però ni l'FNAC, ni IKEA ni Mediamarkt van arribar a tancar portes de manera significativa. També van tancar durant el matí alguns súpers de proximitat, com a resultat de la pressió de piquets. Locals de les cadenes Dia i Mercadona van abaixar persianes. També nou mercats municipals, i almenys el del centre de l'Hospitalet, van tancar. Al vespre la situació es va anar relaxant i la majoria d'establiments, petits i grans, van acabar obrint amb pràctica normalitat.

L'impacte desigual també es va notar a Mercabarna, que, com va passar a Mercamadrid i Mercavalència, va limitar l'activitat a un 10% en un dels seus dies més importants de venda, els dijous, vigília de la jornada forta de compra a places i comerços de cara al cap de setmana. Mercabarna va apuntar que, entre les 10 de la nit i les 3 de la matinada, l'activitat a les instal·lacions va quedar paralitzada.

stats