PUGNA MUNICIPAL
Crònica 07/03/2012

Divorci entre Salou i Vila-seca pels ingressos de Port Aventura

Salou i Vila-seca estan enfrontats pel repartiment dels diners de Port Aventura. Salou, que cedeix més terme municipal, reclama més participació en els tributs que genera el parc, uns 2 milions d'euros.

Dani Revenga
2 min
Divorci entre Salou i Vila-seca pels ingressos de Port Aventura

TARRAGONA.Conflicte obert entre Salou i Vila-seca pels acords de repartiment de la fiscalitat de Port Aventura, el parc temàtic de la Costa Daurada, a cavall dels dos termes municipals. El model actual es va fixar el 1991 amb la creació d'un consorci per gestionar de manera compartida -i sota la presidència de la Generalitat- el planejament urbanístic, econòmic i tributari del que llavors era només un projecte: Port Aventura. La segregació de Salou de Vila-seca estava molt fresca -va ser el 1989- i, segons l'alcalde de Salou, Pere Granados, aquest fet va condicionar que "el repartiment pactat fos salomònic: al 50%". El consorci es fixava, en el moment del seu naixement, una vigència màxima de 20 anys, un termini que s'ha exhaurit.

Aquest és l'escenari que vol aprofitar Salou per fer valer els seus arguments per tenir més protagonisme en el repartiment dels impostos del parc temàtic. A mitjans de febrer el consistori ja va aprovar, amb el suport de tots els grups polítics, la sortida del Consorci Recreatiu Turístic (CRT), perquè considerava que la seva vigència s'havia acabat. "Hem sigut generosos durant 20 anys, però ara és el moment de defensar els nostres drets", va afirmar l'alcalde. Salou raona que si el repartiment fos proporcional als terrenys que cada població té en el seu terme municipal, l'Ajuntament hauria de percebre un 57% dels tributs. Un percentatge que s'enfilaria encara més si s'agafessin com a criteris les activitats comercials o hoteleres del parc, que són majoritàriament al terme de Salou. La capital de la Costa Daurada posa com a exemple els acords del 2010 sobre la mancomunitat de l'aigua que comparteixen els dos municipis. "El criteri que tenim per al repartiment de càrregues i beneficis és de 69-31. No entenem per què no es pot aplicar en el cas de Port Aventura", raona Granados.

Un pastís de 2 milions d'euros

Salou i Vila-seca es reparteixen ara uns ingressos de 2 milions d'euros anuals provinents de Port Aventura. Una xifra que es podria multiplicar per tres en els pròxims anys, quan estigui acabat un nou complex hoteler vinculat al món del golf. Tenint en compte aquest escenari, Salou es planteja reclamar fins a un 73% dels recursos generats per la presència del parc temàtic, un creixement del percentatge que es podria aplicar de manera progressiva en un termini de 5 anys. Tanmateix, l'Ajuntament de Vila-seca argumenta que el parc temàtic encara té pendent "un 60% del seu volum per completar-se". Ni l'alcalde, Josep Poblet, ni els representants del consistori han fet cap valoració sobre el conflicte amb el municipi veí. Vila-seca se cenyeix a un comunicat públic en el qual valora positivament la tasca del consorci i defensa la conveniència de la seva continuïtat. Port Aventura ha mantingut una postura similar.

stats