02/03/2012

Domini absolut del sistema Android

2 min
Un prototip de Porsche amb tauletes de PlayBook.

El Mobile World Congress, probablement l'únic lloc del món on hi ha cua als lavabos d'homes i no als de dones, es va acomiadar ahir definitivament del recinte de la Fira a Montjuïc, ja que a partir de l'any que ve es farà al de la Gran Via. En l'aspecte tecnològic, el balanç es pot enfocar almenys de dues maneres. Una és mirar la llista dels premis Global Mobile als productes i serveis més destacats de l'any, uns Oscars de la mobilitat.

Com que és la mateixa organització qui els concedeix, la majoria són força previsibles: la millor aplicació mòbil de consum és Angry Birds, el joc dels ocells emprenyats amb els porquets, i la d'empresa, Citrix Receiver, per accedir a les aplicacions corporatives des de mòbils i tablets . El millor servei, Google Maps per a Android. El millor fabricant de l'any ha estat Samsung, i el millor smartphone , el seu Galaxy SII. La GSMA també ha triat innovacions en matèria de sanitat: Mobile Baby, d'Etisalat i Qualcomm, un servei d'assistència a embarassades en zones rurals d'Àfrica que també s'emporta el premi al millor cas de serveis a les dones. També era probable que havent-hi una categoria d'innovació mòbil en automoció i havent estat el president de Ford un dels oradors convidats, l'empresa americana s'endugués un premi, com va passar amb el sistema Sync de notificacions d'emergència.

Menys probable era que el jurat considerés el Nokia 808 PureView com a millor dispositiu de tots els presentats en aquesta edició del MWC. Aquest smartphone porta una càmera de 41 megapíxels (en realitat, 38, però tant li fa), rècord absolut de resolució, però fa servir el sistema Symbian, que Nokia va declarar efectivament en via d'extinció ara fa un any, en passar-se al Windows de Microsoft. El premi sembla més un reconeixement de la GSMA al retorn de l'empresa finlandesa com a expositor del congrés. Finalment, el premi de la millor aplicació mòbil de l'any a WhatsApp Messenger és gairebé una bufetada al sistema Joyn, que les mateixes operadores que concedeixen els premis han presentat en aquest MWC per competir amb l'aplicació ara premiada.

L'altra manera de fer balanç és deixar constància del domini absolut d'Android (850.000 dispositius activats cada dia), de la puixança dels fabricants xinesos Huawei i ZTE, i recordar alguns productes i serveis nous que ens han cridat l'atenció: el Lumia 610, un smartphone de 189 euros que s'hauria de vendre com xurros entre els joves; l'Open Web Device, el prototip de mòbil de Telefónica i Mozilla que hauria de permetre assolir les prestacions d'un smartphone al preu d'un telèfon bàsic; els tabletòfons coreans Samsung Galaxy Note i LG Optimus Vu, que amb pantalles de cinc polzades -i llapis físic, en el primer- obren una interessant categoria nova de producte, a cavall entre l' smartphone i la tablet ; el Windows 8, el sistema operatiu de Microsoft per a ordinadors i tablets que incorpora molts elements dels mòbils Windows Phone, i la tecnologia NFC, que si s'acaba popularitzant serà gràcies al plàstic: les targetes convencionals d'identificació o de crèdit que inclouen el xip necessari.

stats