SALUT
Crònica 29/12/2011

Donen per mort un pacient de 89 anys que és viu

Els fets van passar el dia de Nadal, quan a un pacient de 89 anys, amb càncer en fase terminal, se li va certificar la mort. Tot i presentar signes externs de mort, l'home era viu i continua ingressat al centre.

L.b.
3 min
L'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, on es va emetre un certificat de diagnòstic de mort a un pacient que és viu.

BARCELONAÉs el pitjor malson de qualsevol persona: que et donin per mort quan encara ets viu.

És el que li va passar a un pacient de 89 anys, amb càncer en fase terminal. Els fets van passar el dia de Nadal a l'Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, quan metges d'aquest centre van certificar la mort del pacient, que portava uns dies ingressat a la unitat de cures intensives, en presentar tots els signes externs de mort.

L'home, a qui se li havia administrat morfina per pal·liar el dolor, no tenia moviments respiratoris i tampoc se li van detectar batecs cardíacs ni pols quan va ser auscultat.

A més, tenia la pell freda i de color violaci, segons va informar ahir el departament de Salut, que ha obert un expedient informatiu per aclarir els fets. Malgrat aquests signes, el diagnòstic es va demostrar erroni. Van passar hores, però, fins que algú es va adonar de l'error. De fet, no va ser fins que va arribar a la funerària que un tanatopràctic -el professional que prepara els difunts abans de ser vetllats- se'n va adonar.

Dos cops a la nevera

El tema era ahir motiu de conversa entre els professionals dels diferents serveis funeraris de Barcelona. La defunció es va certificar a l'hospital i segons va informar un professional del sector que prefereix mantenir l'anonimat, el pacient a qui havien donat per mort el van introduir en una cambra frigorífica del dipòsit de cadàvers del centre.

D'allà se'l van endur al tanatori de Molins de Rei, gestionat per l'empresa Mèmora, on el van tornar a introduir, com es fa amb tots els cadàvers, en una cambra frigorífica del dipòsit fins que el van treuen per preparar el cos per a la vetlla.

Va ser llavors quan el tanatopràctic es va adonar que l'home respirava i tenia color a la cara. "No és que l'home es despertés de cop, sinó que algú es va adonar que no era mort", explicaven ahir fonts de Salut. Tot i que amb les constants vitals molt baixes, l'home encara respirava. El treballador va trucar llavors a una ambulància que un cop va arribar a la funerària va practicar els exercicis de reanimació al pacient. Després el van tornar a ingressar a l'Hospital Moisès Broggi, on continua, i la seva situació és la mateixa que abans d'aquest desafortunat episodi.

La família no vol publicitar el cas i es desconeix si demanarà responsabilitats al centre hospitalari. L'hospital, gestionat pel Consorci Sanitari Integral, també ha obert un expedient informatiu intern per aclarir què va poder passar.

El departament de Salut també està intentant esbrinar com i perquè es va certificar la mort d'un pacient quan encara era viu. La investigació també haurà de determinar si la mort la va certificar un metge forense o un metge no especialista.

Crítica del sector forense

Episodis com aquest no són freqüents en la pràctica mèdica, però segons han explicat metges forense tampoc és el primer cop que passa. És per això que professionals del sector alerten que metges no especialitzats en la medicina forense estan fent les funcions d'una especialitat que no els correspon.

"Hi ha morts que requereixen que siguin certificades per un metge especialitzat en medicina forense per evitar casos com aquest", deia ahir un professional del sector.

Ara els certificats mèdics de defunció els pot expedir el metge que ha tractat el malalt o qualsevol altre metge que reconegui el cadàver. Quan les causes de la mort són homicidi, suïcidi o accident l'ha d'expedir un metge forense després d'haver acordat amb el jutge si cal fer autòpsia o no.

stats