EL CONFLICTE A LÍBIA
Crònica 05/04/2011

Dos fills de Gaddafi proposen un pla per fer fora el seu pare

David D. Kirkpatrick
2 min
LES VÍCTIMES DE GADDAFI A Bengasi els familiars dels morts en la revolta els recorden amb els seus retrats.

The New York Times / TRÍPOLI (LÍBIA)Almenys dos fills del coronel Muammar al-Gaddafi proposen una solució al conflicte a Líbia que implicaria fer plegar el seu pare i donar pas a la transició cap a una democràcia constitucional sota la direcció d'un d'ells, Saïf al- Islam al-Gaddafi, segons un diplomàtic i un dirigent governamental.

Els rebels que desafien el coronel Gaddafi, així com les potències americana i europees que porten a terme els atacs aeris, han insistit fins ara en una ruptura més radical amb els 40 anys del govern del coronel. I no se sap del cert si Gaddafi, de 68 anys, ha firmat la proposta que impulsen els seus fills, Saïf i Saadi, encara que algú pròxim als fills assegura que el pare sembla disposat a acceptar-la.

Parlant des de Roma, un representant dels rebels, Ali Essaui, l'exambaixador de Líbia a l'Índia, va dir ahir que era inacceptable reemplaçar el coronel Gaddafi per un dels seus fills. "No es pot canviar un Gaddafi per un Gaddafi petit", va assegurar en una entrevista.

No obstant això, la proposta ofereix una nova perspectiva en la dinàmica de la família Gaddafi en un moment en què el coronel, que té set fills, confia plenament en ells. Desposseït d'un dels seus principals homes de confiança, l'exministre d'Afers Estrangers Mussa Kussa, que ha desertat, i aïllat per dècades de cops d'estat fallits i pugnes internes, es refia dels seus fills com a assistents polítics i comandants militars.

Les divisions dins de la família

La iniciativa també posa en relleu les diferències entre els fills que vénen de lluny. Encara que Saïf i Saadi sempre han apostat per l'obertura econòmica i política a l'estil occidental, dos fills més de Gaddafi -Khamis i Mutassim- són considerats de la línia dura. Khamis lidera una temuda milícia centrada en la repressió interna. I Mutassim, assessor de seguretat nacional que també dirigeix les seves milícies, ha estat considerat un rival de Saïf en la carrera per succeir el seu pare.

Però tot i això, Saadi, que s'ha obert camí a la vida com a jugador de futbol professional, oficial militar i home de negocis, dóna ple suport al pla, segons un pròxim seu. Els dos fills "volen avançar cap al canvi per al país sense el seu pare", va assegurar una persona pròxima als partidaris de Saïf i Saadi que va parlar sota condició d'anonimat per por a represàlies. "Han trencat molts murs amb la vella guàrdia i si obtenen el vistiplau al seu pla, faran remuntar el país ràpidament".

La proposta és l'últim senyal que indica que el règim de Gaddafi comença a ressentir-se de la pressió de dues setmanes d'atacs aeris que han reduït molt l'avantatge de l'exèrcit libi. El pla de relleu de Gaddafi preparat per dos dels seus fills ja hauria arribat a Londres en el marc de la gira diplomàtica que fa el règim per trobar una sortida al conflicte.

stats