Crònica 29/04/2011

Dotze escoles de Barcelona encabiran 300 nens extra

L'excés de preinscripcions de P-3 en alguns barris s'ha solucionat amb bolets : un grup extra de 25 nens que s'afegeix només aquell curs. L'any passat van ser-ne tres a Barcelona i el curs que ve en seran dotze.

Sònia Sánchez
2 min
Els pares de l'escola Diputació, a l'Eixample de Barcelona, han presentat un recurs contra la decisió del Consorci d'Educació de Barcelona d'afegir un 'bolet' al seu centre.

Barcelona.De les 14.100 places de P-3 a tot Barcelona que s'oferien per al curs vinent -6.400 públiques i 7.700 concertades-, 335 més que l'any passat, s'han presentat un total de 13.679 preinscripcions (6.179 a la pública i 7.500 a la concertada). Tot i ser 624 nens més que l'any passat, l'oferta encara supera la demanda. Però la distribució d'aquestes places a les diverses zones educatives i les preferències dels pares per uns centres o altres fa que en molts barris, i sobretot en alguns centres, hi hagi més sol·licituds que places. L'Eixample, Gràcia, Nou Barris i Sant Martí són els districtes on hi ha hagut més problemes i on l'administració ha optat per solucionar-ho amb un mètode utilitzat des de ja fa uns anys: els bolets .

En l'argot de pares i mestres, un bolet és una nova classe de P-3 que s'afegeix a les ja previstes en un centre concret i que suposa incloure 25 alumnes extra només per aquell curs. L'any següent, el centre torna a tenir una sola línia de P-3 (o dues, si fos el cas), de manera que aquell grup surt com un bolet només per aquell curs concret. Mentre l'any passat n'hi va haver tres, per al pròxim curs el nombre de bolets a les escoles de Barcelona s'ha pujat fins a dotze. D'aquesta manera es dóna una sortida als 300 nens que no havien aconseguit plaça i que ara potser entraran al centre que volien. Són les escoles Antaviana i Prosperitat, a Nou Barris; Diputació i Ferran Sunyer, a l'Eixample; Carles I, a Sants; Ramon Berenguer III, a Sant Andreu; Llacuna i Montseny, a Sant Martí; Drassanes, a Ciutat Vella; Pau Casals, a Gràcia; i Les Corts.

Però alguns pares s'han rebel·lat contra els bolets . L'AMPA de l'Escola Diputació va presentar ahir un recurs d'alçada al Consorci d'Educació de Barcelona i amenaça de portar el tema al contenciós administratiu si l'administració no fa marxa enrere en la decisió d'ampliar de dues a tres les classes de P-3 per a l'any que ve. "Estem indignats i decebuts amb l'administració", deia la representant de l'AMPA Cati Capdevila, la qual denunciava que no s'hagi fet cap informe tècnic sobre la capacitat del centre per acollir 25 nens més. Segons les dades recopilades pels pares, "l'escola ja té un dèficit de metres quadrats respecte a la normativa actual". El Consorci argumenta que l'elecció de centres per implantar-hi un bolet es fa "tenint en compte totes les variables", també "les possibilitats reals de l'escola". Tant el Consorci com la conselleria asseguren que els bolets no tenen res a veure amb les retallades, sinó que sorgeixen per un "pic de natalitat" que es va donar el 2008, de manera que "no té sentit construir més escoles quan l'increment és un fet puntual d'aquest any".

Però amb bolets i tot, encara queden 430 nens per col·locar: un 3,14% de les 13.679 famílies que han preinscrit el seu fill de tres anys per començar l'escola al setembre encara no saben a quin centre anirà, perquè no han entrat a cap de les sis opcions de la seva sol·licitud de matriculació. Dilluns, es publicarà l'assignació definitiva de places i els pares tindran llavors tres dies per recórrer si no hi estan d'acord.

stats