Crònica 11/03/2012

Dotze mesos de reconstrucció i d'incertesa nuclear

1 min

Març 2011

Caos al país més preparat

L'11 de març una onada de 10 metres es menja l'est del Japó. El tsunami -fruit d'un fortíssim terratrèmol- impacta contra la central nuclear de Fukushima.

Abril

Ordre d'evacuació a 30km

Un mes després del desastre, el govern ordena l'evacuació de tota la població a un radi de 30 a 50 km de Fukushima perquè hi ha massa radiacions.

Maig

Dimiteix el líder de Tepco

Amb una reverència, el president de la companyia Tepco -titular de la planta- presenta la dimissió. L'empresa encara no ha pagat cap indemnització.

Juny

"Mea culpa" del govern nipó

El primer ministre japonès, Naoto Kan, rectifica i admet -després d'un informe internacional- que va "subestimar" l'abast de la crisi nuclear.

Agost

Dimissió del primer ministre

Després de mesos de pressions dimiteix Naoto Kan amb la condició que el Parlament nipó aprovi dos importants lleis per aconseguir reconstruir el país.

Setembre

Protesta inèdita a Tòquio

Mig milió de persones es manifesten a la capital per la gestió de la crisi. El nou primer ministre, Yoshiko Noda, promet donar prioritat a les renovables.

Desembre

S'hauria pogut evitar la crisi

Es destapen problemes de gestió de la descontaminació de Fukushima mentre s'informa que menys de la meitat dels afectats han cobrat les indemnitzacions.

Febrer 2012

Van planejar evacuar Tòquio

Un informe independent revela que el govern va considerar evacuar la capital nipona si la catàstrofe nuclear anava a més.

stats