CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 11/02/2012

Dotze milions de pèrdues als conreus d'horta

Més de 12 milions de pèrdues provisionals i collites arrasades pel fred al Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès Oriental. Avui arriba el tercer capítol de la llarga onada de fred siberià.

Ara
2 min
Es calcula que s'haurà perdut entre el 80% i el 100% de la collita de pèsols.

BARCELONAEl fred i les gelades que s'han registrat durant els últims dies han provocat la pèrdua de bona part de la collita d'horta i danys per valor de 12.325.000 euros al Baix Llobregat, el Maresme i el Vallès Oriental, segons ha denunciat el sindicat Unió de Pagesos. Els pagesos denuncien que a aquestes pèrdues cal sumar-hi les que ja havien tingut com a conseqüència de la crisi de preus que arrossega el camp. El sindicat denuncia que el sector està especialment afectat per la disminució de les importacions com a conseqüència de la crisi del cogombre de l'estiu passat i dels baixos preus del mercat de la campanya anterior, en ocasions, per sota del preu de cost.

La collita de carxofes, faves i pèsols s'ha destruït pràcticament tota, entre el 80% i el 100%; de l'enciam i la coliflor se n'ha perdut entre un 50% i un 70%, i l'api, les bledes, les pastanagues, la col i els alls tendres han tingut pèrdues d'entre el 35% i el 50%. La pràctica totalitat de les plantes de carxofes i faves s'han mort a causa del fred, així com les de pèsols. En canvi, les de faves podran rebrotar i florir, encara que la collita d'aquesta temporada s'ha perdut.

Adaptar les assegurances

Unió de Pagesos ha demanat al Govern que treballi conjuntament amb el sector per adaptar les assegurances dels camps de cultiu a les necessitats reals de les explotacions, que apliqui reduccions en la declaració de la renda als propietaris de les explotacions afectades i que bonifiqui les quotes de l'impost sobre béns immobles (IBI) dels camps afectats. Finalment, el sindicat proposa l'habilitació de crèdits bonificats, per part d'Hisenda, que permetin a les explotacions disposar del circulant necessari per superar les pèrdues econòmiques.

Enmig d'aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que el cap de setmana serà encara més fred. Les prediccions de l'entitat indiquen que hi haurà una nova entrada d'aire molt fred que farà baixar encara més la temperatura entre avui i dilluns. El vent del nord s'ha tornat a reforçar als dos extrems del país des de divendres i està fent entrar una massa d'aire més fred que al llarg de tot el cap de setmana portarà un ambient "gèlid" a Catalunya. A més, tot i que aquesta nova entrada d'aire més fred serà seca en conjunt, al llarg del cap de setmana podran aparèixer alguns intervals de núvols a punts del litoral i del prelitoral, que no es descarta que puguin deixar algun ruixat molt aïllat, amb una cota de neu que fins a primera hora del matí d'avui voltarà els 200 metres i que baixarà fins al nivell del mar a partir d'aleshores.

Amb aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat l'avís de situació meteorològica de risc de nivell 2 per onada de fred.

stats