Crònica 02/12/2011

Draghi demana més disciplina a la zona euro

El BCE podria actuar amb més contundència si l'eurozona millora la disciplina fiscal. El president de la institució, Mario Draghi, va advertir ahir que la compra de bons és temporal i limitada.

Laia Forès
2 min
El president del BCE, Mario Draghi, ahir a l'Eurocambra amb l'hemicicle buit.

BRUSSEL·LESEls socis de l'euro més afectats per la crisi del deute reclamen al Banc Central Europeu (BCE) un paper més actiu per frenar en sec la pressió dels mercats. Però el nou president de la institució, Mario Draghi, va voler deixar clara ahir la independència del BCE i va respondre als que demanen que actuï amb més contundència que són els governs de l'euro els responsables de prendre mesures per sortir-se'n. No obstant això, en un gest d'ambigüitat expressa, va deixar entreveure que si l'eurozona es compromet a més disciplina fiscal, l'autoritat monetària podria jugar un rol més decisiu.

En un debat sobre la crisi al Parlament Europeu, Draghi es va dirigir als socis de la moneda única per demanar-los que es posin les piles per aprofundir en la integració fiscal, l'única fórmula de convèncer els mercats, segons el president de l'autoritat monetària europea. "Un nou pacte fiscal seria el senyal més important dels governs de l'eurozona", va assegurar Draghi. De fet, el president del BCE va destacar que l'eurozona "va pel bon camí" amb el reforç de la governança econòmica.

Intervenció limitada

Davant un hemicicle completament buit -amb prou feines hi havia una trentena d'eurodiputats dels més de 700 que formen part del Parlament Europeu-, Mario Draghi va recordar que la compra de bons sobirans per alleugerir la pressió sobre el deute d'alguns països de l'euro "no és una subvenció als governs". Draghi, que es va expressar amb missatges més clars i contundents que el seu predecessor, va advertir que la seva actuació als mercats té un límit i no durarà sempre.

"Aquestes intervencions només poden ser limitades. Els governs han de restaurar la credibilitat individualment i col·lectivament davant els mercats financers", va assegurar. Draghi vol donar una empenta a l'eurozona a canvi d'impulsar "altres elements". El missatge és clar: primer han de ser els socis de l'euro els que facin els deures. Després, podria fer-ho també el BCE.

Sobre la situació econòmica, el president del BCE no és optimista. Creu que els perills de recessió van en augment i considera que els canvis de govern d'Espanya, Itàlia i Grècia "no han tingut gaire efecte" en la crisi del deute.

stats