NARCOTRÀFIC I EVASIÓ DE DIVISES
Crònica 08/03/2011

Drogues i diners als llocs més inesperats

Josep Ferrer
2 min
Drogues i diners als llocs més inesperats

"L ' aeroport de Barcelona està considerat com a molt difícil i és per això que els narcotraficants canvien molt sovint els mètodes que fan servir per intentar passar droga", explica el capità de la Guàrdia Civil, Julian Vicente. Només així s'entén que s'hagin intervingut substàncies estupefaents en llocs tan estranys com dins de pinyols de mango, en tiges de peres, al guix d'una persona que simulava que tenia una lesió a la cama i darrere de petits quadres de jugadors del Barça i de la selecció espanyola de futbol, per posar-ne alguns exemples. En el cas de l'evasió de divises -una altra de les tasques que fa la benemèrita- a l'aeroport, s'han localitzat diners dins de l'estructura d'una cadira de rodes, amagats en joguines o en paquets de cigarretes i de cafè.

L'any passat es van fer 409 intervencions relacionades amb drogues a l'aeroport barceloní. Aquestes intervencions van acabar amb la detenció de 43 persones -35 homes i 8 dones-. Dels detinguts, 12 eren espanyols i la resta, tret d'un alemany i un guineà, de diferents països llatinoamericans. Es van confiscar 132,4 quilos de cocaïna, 1.785 grams d'heroïna, 5.557 grams de ketamina i 4.576 grams d'efedrina, a més d'altres substàncies com ara marihuana, LSD, amfetamines i 37 pastilles d'èxtasi. "Sorprèn haver localitzat ketamina perquè és un analgèsic que es fa servir per als cavalls i fins ara no n'havíem trobat mai", diu Julian Vicente.

Amagatalls variats

El mètode més freqüent per amagar estupefaents és el doble fons de qualsevol objecte, sobretot maletes, "ja que amb pocs mil·límetres de gruix s'hi pot amagar la droga", comenta el capità de la Guàrdia Civil. Pels volts de les festes de Nadal els agents paren més atenció als objectes de regal, com per exemple les caixes de polvorons, espelmes o estovalles amb estampats del Pare Noel o altres motius nadalencs. En llocs com aquests els darrers anys hi han localitzat drogues.

També s'han detingut mules , és a dir, persones que porten la droga introduïda al cos. " Boleros , els anomenem nosaltres", explica el capità. Els agents de l'aeroport encara recorden la troballa d'una caixa de banyes de vaca tacades de sang i que feia molta pudor. Dins de les banyes, barrejada amb excrements, van trobar-hi droga.

Els narcotraficants no acostumen a ser reincidents, ja que la condemna és d'entre 9 i 12 anys de presó. No passa el mateix amb els que intenten treure diners del país, "perquè no és un delicte penal sinó que s'ha de pagar una multa", diu el capità Lorenzo Martínez.

Els infractors acostumen a ser llatinoamericans que volen "fer inversions en el seu país d'origen" o asiàtics "que van als seus països a comprar gènere per comercialitzar-lo aquí", explica el capità. La Guàrdia Civil parla d'un altre grup implicat en aquest tipus de delictes, aquells que podrien "finançar activitats il·lícites", alerta el capità de la Guàrdia Civil. L'any passat es van intervenir en efectiu 4.151.410 euros, 216.305 dòlars, 59.800 francs suïssos i 470 lliures esterlines en 152 actuacions.

stats