LES LLISTES DE CIU EL 20-N
Crònica 13/08/2011

Duran no provocarà una crisi si CDC tria Oriol Pujol per a Madrid

Josep A. Duran i Lleida no vol que un conflicte amb CDC li espatlli una campanya en què espera millorar molt els resultats del 2004 i el 2008. Si Artur Mas complau Oriol Pujol i l'envia a Madrid, ell ho acatarà.

Ferran Casas
3 min
Duran  i Mas en el míting del dia de CiU que a l'abril la federació va celebrar al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Barcelona.Duran s'hi juga massa políticament i no vol soroll. Malgrat que el líder d'Unió ha manifestat diverses ocasions a Artur Mas i a altres companys de federació la seva incompatibilitat personal i política amb Oriol Pujol, futur secretari general de CDC i que ambiciona fer tàndem amb ell a Madrid pel 20-N, acatarà la decisió dels convergents.

L'entorn del president del comitè de govern d'Unió recorda una vegada i una altra que és a CDC a qui li toca, al setembre, escollir el número dos per Barcelona i descarta posar pegues, si més no públicament, en cas que Mas cedeixi a les pretensions de Pujol i l'enviï a Madrid. Però l'opinió de Duran no ha canviat i ell, "evidentment", la reiterarà amb claredat a Mas i esperarà després que, si és diputat al Congrés, Pujol "secundarà" la seva estratègia en cada moment al llarg de la legislatura.

Però més enllà de quina sigui la posició d'Unió davant el desafiament públic en forma de petició llançat per Pujol a Mas, l' operació Madrid del futur secretari general, que s'haurà de resoldre com a molt tard a principis de setembre, seguia aixecant tota mena de lectures i comentaris a Convergència.

Sorpresa al partit

Més d'un i de dos dirigents no amagaven la sorpresa pel gest de Pujol de fer públiques les seves pretensions a risc de no aconseguir passaport a Madrid i evidenciar, a més, un cert conflicte amb Mas. I és que s'estenia al partit que el president de la Generalitat ja tenia decidit que "per comoditat" Pujol es quedés a Barcelona i Pere Macias seguís sent cap de files de CDC al Congrés.

Un continuisme que no convenç dirigents de l'ala sobiranista, que pensen que "cal visualitzar la dualitat de CiU, que passa per la nova CDC i l'aposta pel dret a decidir" i que l'esquema de campanya, i per tant la llista, no pot seguir sense canvis. De fet, alguns ja s'haurien expressat en aquests termes davant el mateix Mas, però també a la reunió del comitè de campanya que el dimecres va aplegar diputats, senadors i dirigents de la federació a Begur sota la presidència de Duran.

En tot cas, tant l'ala més sobiranista com els quadres més moderats coincideixen que Pujol "pot cobrar-se rebre un no per resposta més endavant". Apunten que Mas estarà "en deute" amb ell i recorden que, de cara a les bases de CDC, que després del 20-N obriran el procés congressual, "plantar cara a Duran suma" i que Pujol ja fa temps que té clar que necessita dotar-se a ell mateix i al partit "d'un perfil propi".

I mentrestant Macias defensava la seva tasca com a diputat des de RAC1 i admetia que ell també aspira a ser el dos de CiU a Madrid, cosa per la qual compta amb l'aval de Duran, amb qui s'ha entès perfectament.

Duran calla sobre l'afer, però dilluns l'esperen a Catalunya Ràdio i no podrà evitar entrar-hi. Ahir, en la seva carta web, va negar haver caigut en contradiccions sobre la necessitat que CiU participi en el govern espanyol. Va afirmar que no vol "ser ministre" però va abonar la participació en l'executiu central si es resol "el problema català". I va advertir que un govern de concertació amb CiU no seria "cap disbarat".

Els rèdits del realisme

A més, va reiterar, amb les enquestes a la mà, que el PP obtindrà majoria absoluta el 20-N. Una afirmació que desarma l'estratègia de pacte fiscal de CiU perquè la deixa sense elements de persuasió a Madrid però que, segons Unió, ajuda a atreure votants catalans seduïts per Mariano Rajoy.

stats