CONTRA CRÒNICA
Crònica 31/10/2011

Duran empaita a Nou Barris el vot dels 'immigrants' que van arribar fa mig segle

Ferran Casas
2 min
Josep A. Duran i Lleida ahir a la presentació del programa de CiU a Nou Barris.

BarcelonaEl centre cultural Els Propis, situat a la Via Júlia de Nou Barris i que deu el nom al fet que quan es va fundar -fa més de 80 anys- reunia propietaris, és la seu d'una entitat emblemàtica al districte que fa anys i panys que fomenta la cultura catalana. Quan hi ha eleccions és l'escenari ideal perquè CiU faci els seus actes en un barri que la federació considera "camp contrari", ja que és una reserva de vots socialistes. El 2008 només el 10% dels veïns va confiar en els nacionalistes.

El recollit i envellit teatre d'Els Propis va acollir ahir Josep Antoni Duran i Lleida. A més d'una nodrida representació de dirigents de CiU, la majoria del públic (uns tres-cents) era gent gran i catalanoparlant que no va omplir-lo fins que el míting havia arrencat.

Aliè al públic que l'escoltava però no al barri, Duran va apel·lar a qui intuïa que hi havia a l'altra banda de la Via Júlia veient el partit de la Montanyesa, de la Tercera Divisió i que intentava sense èxit foradar la porteria de la Pobla de Mafumet, o a les terrassetes. El candidat de CiU disputa al PP els descontents amb el PSC i ahir l'objectiu eren els "arribats d'Andalusia i d'Extremadura".

Duran és un valor tan segur com vintage, no només a l'hora d'interpretar fins a quin punt s'ha decantat cap al sobiranisme el centre de gravetat del catalanisme. I es va resistir a refer el guió que fa 30 anys que CiU fa als barris obrers. Va apel·lar als arribats fa mig segle, ja una minoria, més que als seus fills o néts, que l'obligarien a posar-se al dia.

"Som al barri dels socialistes, entre vostès alguns els deuen haver votat o segur que saben qui ho ha fet", va afirmar abans de recordar fins a quin punt han "arruïnat" una Catalunya "a la que vostès han ajudat". Duran intenta que qualli la idea que, amb un PP ja guanyador, ell és la millor manera de castigar el PSOE: "Per fer-ho, al marge d'on hagin nascut, cal votar els de casa". "Pensin en les seves famílies i on viuen", clamava quan defensava que el pacte fiscal "no és una entelèquia". Aquest cop no va fer cap referència al PER i sí que va argumentar que una Catalunya pròspera podrà ajudar Espanya a sortir-se'n.

El 1999, en unes eleccions al Parlament, CiU va aplegar 15.000 persones a Nou Barris. Ho va fer amb Los Chunguitos com a reclam i Jordi Pujol es va endur una xiulada històrica quan intentava adreçar-se als fans del grup. Duran, que va criticar aquell míting, no va córrer ahir el mateix risc. Però no va passar del pinyolet, dels "de casa".

stats