TENSIÓ INTERNA A UNIÓ
Crònica 21/06/2011

Duran ataca Vila d'Abadal per voler-se separar de CDC el 2008

Després d'uns mesos de tensions internes, el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, va optar ahir per carregar contra Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i batlle més important dels democristians.

Oriol March
2 min
Duran ataca Vila d'Abadal per voler-se separar de CDC el 2008

Barcelona.Fa dos mesos, Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i batlle més important d'Unió, va assegurar, en una entrevista a l'ARA, que el seu partit havia d'optar pel sobiranisme com a eix central del seu programa i que calia un relleu a la direcció democristiana. El líder del partit, Josep A. Duran i Lleida, va optar pel silenci. Un mes després, Vila d'Abadal va vetar la presència de Duran i del president de la Generalitat, Artur Mas, al míting central de CiU a Osona. El líder democristià tan sols va queixar-se i va reivindicar-se, de manera suau, uns dies després. Però a la tercera ha anat la vençuda i ahir, per primera vegada, Duran va atacar l'alcalde de Vic en públic.

Ho va fer després que Vila d'Abadal demanés, diumenge, més integració entre CDC i Unió. "Jo crec que el model de federació ens ha anat molt bé i els resultats electorals així ho indiquen. A més, jo penso això des de fa temps, no com Vila d'Abadal, que el 2008 demanava el trencament entre els dos partits", va etzibar Duran al seu batlle més important. Pel que fa a les reiterades demandes de Vila d'Abadal per fer d'Unió un partit amb l'independentisme a l'eix central del seu corpus ideològic, el líder d'Unió només va fer la valoració següent: "No ha canviat la meva opinió sobre aquest tema". Duran també va afrontar aquesta qüestió a TV3, on va respondre que la independència "causa divisió" i que tindria "greus conseqüències econòmiques". Res de nou.

El comitè de govern d'Unió també va dedicar temps a analitzar la política de pactes que està traçant CiU al Parlament i que té com a soci principal, almenys en aspectes econòmics, el PP. "No ens qüestionem l'entesa amb els populars pels pressupostos perquè som gent amb sentit comú", va interpretar Duran. Tot i això, va indicar que el PP està assolint un paper "que no li tocaria si es té en compte el seu nombre de vots". El culpable: "El PSC, que ha abandonat la centralitat", va concloure.

Acusacions de lobisme

Pel que fa al seu paper a Madrid, qüestionat diumenge per Oriol Pujol -"CiU ha de deixar de fer de lobi a Madrid", va dir el secretari general adjunt de CDC-, Duran va escudar-se en el fet que ell s'encarrega de defensar al Congrés els interessos de Catalunya i d'algunes de les seves empreses. Daniel Fernández, diputat del PSC a Madrid, va interpretar en aquestes paraules que el que més preocupa Duran és treballar "amb determinats lobis" i no vetllar pels interessos dels catalans.

stats