CONGRÉS D'UDC
Crònica 13/04/2012

Duran menysté la candidatura alternativa de Vila d'Abadal

Josep A. Duran i Lleida va presentar la candidatura a la reelecció com a líder d'Unió amb un horitzó més ampli que els pròxims quatre anys de mandat. Del seu rival, Vila d'Abadal, no en va voler dir res.

Oriol March
2 min
El líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, es va envoltar ahir dels principals dirigents del partit -Pelegrí, Llorens i Ortega a primera fila- per presentar la seva candidatura.

BARCELONAJosep A. Duran i Lleida era ahir un home feliç. Somreia. Perquè havia aconseguit 3.500 avals i perquè sap que seguirà, si no hi ha una sorpresa majúscula, quatre anys més al capdavant d'Unió, un partit que lidera des del 1982. En la presentació de la seva candidatura a la reelecció es va envoltar de tots els seus fidels al capdavant de la formació: Josep Maria Pelegrí -secretari general-, Joana Ortega -serà vicepresidenta d'estratègia política i electoral-, Marta Llorens -portaveu- i Antoni Castellà -vicepresident executiu de relacions polítiques i institucionals-, entre d'altres.

Amb els 21 integrants d'una llista marcadament continuista darrere seu, Duran es va atrevir a aventurar que aquests pròxims quatre anys al capdavant d'Unió potser no són els últims. "Puc donar molt de mi, encara", va respondre en ser preguntat per si seria el seu últim mandat com a president del comitè de govern democristià.

El seu pla per al període que ve el va resumir amb tres paraules: il·lusió , esperança i singularitat . "Unió no ha de seguir l'empremta d'altres partits", va assegurar en relació amb el paper específic democristià en el mapa polític català.

Una frase que es pot interpretar -malgrat que Duran insistia a negar-ho- com que el seu partit no seguirà l'estela del seu soci de federació, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que en el congrés que va celebrar fa gairebé tres setmanes va fixar l'estat propi com a horitzó nacional necessari per a Catalunya. En la ponència política oficialista, Unió insisteix en la "sobirania confederal" com a via d'encaix entre Catalunya i Espanya. Una opció que, segons els redactors del document, entroncaria amb l'ideari fundacional del partit.

Sense rival?

Tan centrat va estar Duran en la presentació de la seva candidatura que va assegurar no saber res d'una llista alternativa a la seva, encapçalada per Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, que ahir va presentar més de 400 avals per enfrontar-se a la llista oficialista. "No conec l'existència d'aquesta candidatura, i en cas que hi sigui serà respectada", és tot el que va dir el líder democristià sobre el pols plantejat per Vila d'Abadal, a qui no va esmentar en cap moment. La llista crítica fixa la independència com a fita que ha d'aconseguir Unió i vol limitar a vuit anys els mandats orgànics del partit. Una condició que impediria a part de la cúpula d'Unió que es presenta amb Duran seguir en el seu càrrec.

L'única novetat en la llista de vicepresidències és la de Carles Sala, que s'ocuparà d'habitatge i territori. La mateixa responsabilitat que ocupa al Govern, en què és secretari d'Habitatge i Millora Urbana al departament de Territori i Sostenibilitat, a les ordres de Lluís Recoder.

L'equip de Duran integra tres membres del sector sobiranista del partit -Antoni Castellà, Marta Vidal i Josep Martorell-, que han preferit no sumar-se a l'alternativa a l'actual direcció democristiana.

stats