ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 15/11/2011

Duran demana ara recuperar la part escapçada de l'Estatut

Fa més d'un any, CiU va declarar morta la via estatutària. El seu candidat a les eleccions, Josep A. Duran i Lleida, reclama ara recuperar la part de l'Estatut que el Constitucional va escapçar.

Oriol March
2 min
Duran demana ara recuperar  La part escapçada de l'Estatut

Barcelona.Poc després que el Tribunal Constitucional declarés il·legals 14 articles de l'Estatut de Catalunya i en reinterpretés 27 més, Artur Mas, aleshores cap de l'oposició i ara president de la Generalitat, va declarar que la via estatutària era ja una "via morta". CiU, apel·lant a la manifestació del 10-J de l'any passat i al seu lema -"Som una nació, nosaltres decidim"-, va incloure el dret a decidir en el seu programa i va començar a parlar del pacte fiscal com a símbol de la "nova etapa" en les relacions Catalunya-Espanya.

Ahir, però, el candidat de la federació a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, va ressuscitar durant una estona l'Estatut. "Crec que hem de recuperar al màxim l'esperit i el contingut de l'Estatut, ha de ser un dels nostres objectius", va assegurar en una conferència organitzada per El Periódico. La fórmula per recuperar la part retallada de la norma catalana passaria per l'elaboració de lleis orgàniques o bé per utilitzar l'article 150.2 de la Constitució espanyola, que permet a l'Estat transferir competències a les comunitats autònomes.

Fent memòria de la manifestació multitudinària del 10-J, el candidat de CiU va aprofitar per tornar a demanar els vots prestats del PSC i ERC perquè els nacionalistes tinguin un grup parlamentari fort per fer front a la ja inevitable majoria absoluta del PP. "Catalunya no pot estar sota el monopoli dels populars", va alertar Duran, que la setmana passada ja va instar els empresaris, en un dinar a la Cambra de Comerç, a optar pels nacionalistes davant l'onada implacable del PP.

I és que el mapa que quedarà després del 20-N, amb Rajoy a la Moncloa -si no hi ha un gir copernicà en aquesta última setmana de campanya- i amb gairebé totes les autonomies al seu sarró, no és precisament el més propici per posar-se a negociar millores en l'autogovern. Els barons autonòmics s'oposen al pacte fiscal i la direcció estatal del PP tampoc el veu amb bons ulls, tot i que que Rajoy ha dit que "escoltarà" la proposta catalana. Davant de tot plegat, des de diumenge -tal com van reclamar enèrgicament Jordi Pujol i Artur Mas en el míting central de CiU- els nacionalistes insisteixen a demanar el vot per "reforçar" el govern català.

Escenari obert

Les enquestes dibuixen a Catalunya una victòria escassa del PSC amb CiU i el PP acostats, a poca distància dels socialistes. Des de l'inici de la campanya, Duran insisteix que la victòria del PSC seria una "anomalia", tenint en compte que, segons ell, els socialistes han jugat contra els interessos de Catalunya. Ahir ho va reiterar, però afegint que si el PP supera CiU tota la ciutadania "haurà de fer una reflexió". Una reflexió encaminada a determinar com pot ser que, després del tracte de l'Estat envers Catalunya, quedin primers el pròxim 20-N. "Potser la indignació [amb Madrid] no és tanta", va reblar Duran.

En clau catalana, el candidat va alertar d'un escenari amb majoria absoluta del PP a Madrid combinat amb el Govern forçat a arribar a enteses parlamentàries només amb els populars. "A l'executiu se li complicarien les coses", va advertir, tot instant el PSC i ERC a agafar aviat la mà estesa de Mas.

stats