POLÈMICA ESMENA A LA LLEI D'ECONOMIA SOSTENIBLE
Crònica 01/03/2011

Duran admet que es va equivocar beneficiant els venedors de cotxes

Joan Rusiñol
2 min

MADRID.Després de dies de polèmica, ahir el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va entonar el mea culpa per haver donat suport a una esmena del PNB a la llei d'economia sostenible per beneficiar els venedors d'automòbils en detriment de les marques productores de vehicles.

"La responsabilitat és meva i no vull transferir la culpa a ningú", va assegurar el líder d'Unió Democràtica en una entrevista a COMRàdio. El cert és que la mesura que diversos grups van introduir a la llei, amb l'oposició del PSOE, ha generat un fort malestar entre els fabricants que s'agrupen a l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). I és que l'esmena, tal com ha quedat aprovada, preveu que els distribuïdos puguin tornar els vehicles a la casa que els ha produït al mateix preu que els van comprar si, passats dos mesos, no els han pogut vendre.

Per Duran, la nova normativa suposa una "batzegada" legislativa i inclina la balança "descaradament a favor dels distribuïdors". "Ens vam equivocar. S'ha de fer d'una altra manera", va admetre el portaveu de CiU a Madrid, en un exercici d'autocrítica. El gran avalador de la mesura, però, va ser el portaveu en temes econòmics dels nacionalistes, Josep Sánchez-Llibre, que guarda silenci. Ell ha estat sempre un defensor del gremi dels venedors d'automòbils i manté una bona relació amb el sector, tant amb Faconauto com amb la catalana Fecavem. De fet, el president d'aquesta última, Jaume Roura, és de Vilassar de Mar, com Sánchez-Llibre, i també militant d'Unió. L'any 1999 va ser candidat de CiU a l'alcaldia del municipi maresmenc. Ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, s'hi va reunir per analitzar la situació.

Canvis urgents

Després de dies de trobades i de declaracions creuades, ahir els socialistes van presentar una proposició no de llei al Congrés per provar de capgirar la situació. El text reclama la creació d'un grup de treball urgent que inclogui tots els sectors i insta el govern espanyol perquè presenti, en el termini de mig any, la llei de contractes de distribució comercial. Pel diputat del PSC Francesc Vallès, "CiU no es va equivocar" sinó que va votar a favor dels "interessos d'una minoria pensant que ningú no se n'adonaria".

Els que estan més endafadats són els nacionalistes bascos, els promotors de l'esmena. Fonts del PNB asseguren a l'ARA que "defensaran fins al final" la iniciativa i que no faran res "sense el suport" del sector de la distribució. Temen, però, que les pressions d'Anfac acabin deixant en paper mullat el que inclou la llei d'economia sostenible. El PP, que hi va donar suport, calla.

stats