Crònica 04/10/2011

Duran creu que la immigració endarrereix el nivell escolar

Josep A. Duran i Lleida, candidat de CiU a les eleccions del 20-N, apuja el to amb la immigració. Considera que és un problema perquè, entre altres coses, fa que disminueixi el nivell de l'escola pública.

Oriol March
2 min
Josep A. Duran i Lleida va situar ahir el focus de la seva intervenció al fòrum Tribuna Barcelona de La Vanguardia en la gestió de la immigració i en el pacte fiscal.

Barcelona.Enmig d'una campanya electoral marcada per la crisi econòmica i per les mesures per sortir-ne, el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va girar ahir el focus cap a un altre aspecte clau de les cites electorals recents: la immigració. I ho va fer apujant notòriament el to. "L'arribada de nouvinguts ja és un problema perquè no s'ha administrat amb rigor i perquè els ciutadans es troben que el nivell de l'escola pública s'endarrereix per la presència massiva de fills d'immigrants", va argumentar Duran en una conferència al fòrum Tribuna Barcelona, organitzat per La Vanguardia .

Amb to contundent, Duran va assegurar que, per bé que els nouvinguts són persones i tenen uns drets que s'han de garantir, "no és el mateix que un ciutadà tingui un immigrant a casa de servei i visqui a Sarrià o a Pedralbes, que aquell que viu en un bloc on hi compra un nouvingut, i després un altre, i al final el seu pis no es pot vendre a preu de mercat". Aquest posicionament de Duran recorda el que ja va defensar al llarg de la campanya de les eleccions municipals del 22-M, quan en un míting a Salt, localitat gironina amb problemes de convivència, va insistir en el discurs de "drets i deures" i va defensar el "respecte a l'autoritat" de la policia.

Tal com ja va raonar a Salt, Duran va insistir ahir en el caràcter acollidor dels catalans, però va reiterar que els immigrants s'han d'integrar en sintonia amb uns "valors, una llengua, una cultura, un respecte a la dona i uns deures que s'han de complir". I va llançar un missatge als que no es vulguin integrar: "Aquí no hi han de fer res", va sentenciar el candidat de CiU.

Implicació pel pacte fiscal

Duran, com fa en tot acte d'aquesta precampanya, va defensar el pacte fiscal i va situar com a prioritat que s'hi impliqui tothom, especialment les classes més populars. "Ha d'interessar a tots els que treballen a Catalunya, tant si parlen castellà com català", va argumentar. Això sí: no va detallar quin és el pla B de CiU i del Govern si el govern espanyol deixa el pacte fiscal en fora de joc. "El Barça sempre surt a guanyar, sense tenir pla B", va justificar Duran, que al matí va assegurar que havia rebutjat diverses ofertes de PP i PSOE per ser ministre.

stats