LES FINANCES CATALANES
Crònica 23/04/2012

Duran lamenta que Rajoy no li dóna marge de maniobra a Madrid

Catalunya queda tan arraconada en els pressupostos estatals que CiU considera que el marge de negociació amb Mariano Rajoy és nul. La federació preveu mantenir l'esmena a la totalitat als comptes.

Sara González
2 min
Duran ahir després de la reunió executiva de CiU.

BARCELONASi bé Mariano Rajoy volia mantenir una relació privilegiada amb CiU, la seva intransigència a l'hora d'elaborar els pressupostos dóna a Josep Antoni Duran i Lleida un marge de negociació pràcticament nul amb el PP. El portaveu de CiU al Congrés ja va deixar clar ahir que els pressupostos espanyols haurien de fer un gir molt gran perquè el seu partit acabi retirant l'esmena a la totalitat, ja que es tracta d'uns comptes "discriminatoris" amb les comunitats autònomes i especialment amb Catalunya.

El programa amb què Duran va concórrer a les últimes eleccions espanyoles era clar: tota l'estratègia a Madrid quedava supeditada al respecte pel que estableix a l'Estatut i al "compliment estricte de les inversions de l'Estat a Catalunya". Així, doncs, per molta voluntat de cooperació que hagi expressat CiU, els incompliments i la deslleialtat institucional fan que Duran s'hagi de resignar a seure a la banqueta sense marge per forjar acords.

Recórrer a la justícia

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que va venir dissabte a Barcelona buscant la pau per als pressupostos que es debaten demà, va tornar a Madrid just amb l'efecte contrari. Duran li va recordar que l'Estat sí que té comptes pendents amb Catalunya, que van més enllà dels 219 milions de la disposició addicional que reclamen per enguany. "Ens deuen 759 milions com a mínim", va dir el líder d'Unió referint-se a la disposició addicional tercera que el govern de Rodríguez Zapatero va reconèixer en comissió bilateral i no va pagar. Per aquesta partida, CiU està disposada a arribar "fins al final" perquè compta amb empara legal. De fet, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va amenaçar ahir de denunciar els impagaments de l'Estat al Tribunal Constitucional. Duran va replicar, just després de reunir-se amb l'executiva de CiU, que precisament el PSC "no té cap credibilitat en aquest assumpte".

stats