ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 28/10/2011

Duran apuja al màxim el llistó per pactar a Madrid

El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, exigeix al pròxim govern que redueixi el dèficit fiscal si vol el suport de la federació. Això implica que l'Estat accepti el pacte fiscal.

Oriol March
2 min
El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, va participar ahir en una roda de premsa organitzada per l'agència EFE.

Barcelona.El suport estable de CiU al pròxim govern espanyol, que probablement encapçalarà Mariano Rajoy, implica que el nou executiu redueixi el dèficit fiscal. Un dèficit que dimecres el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va situar als 16.500 milions d'euros l'any 2009, és a dir, un 8,4% del PIB català. L'exigència de reduir el greuge fiscal de l'Estat envers Catalunya la va formular ahir el candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, en una roda de premsa a l'agència Efe en què va traçar un exigent decàleg que per ara ni Rajoy ni Alfredo Pérez Rubalcaba han donat mostres de voler assumir totalment o parcialment i adreçat al nou govern en cas que necessiti el suport nacionalista.

La manera de reduir aquest dèficit inclou, segons Duran, que l'Estat accepti dotar Catalunya d'un pacte fiscal basat en el concert. "Cal canviar el model de finançament perquè la situació actual no és raonable", va argumentar el candidat, que va posar Alemanya -on el dèficit fiscal de l'estat respecte a les regions no pot superar el 4%, segons una sentència del seu Tribunal Constitucional- com a exemple a seguir.

El decàleg també inclou que el nou govern situï com a prioritari el corredor mediterrani, que els aeroports del Prat, Reus, Sabadell i Girona es gestionin des de Catalunya, i que es dibuixi ja un pla de xoc contra l'atur i d'ajuda a les pimes i autònoms. Com a última condició, Duran va situar-hi que el nou executiu "no utilitzi mai la llengua com a instrument de confrontació". En altres paraules: la immersió és intocable.

Entrar al govern no és prioritari

Tanmateix, Duran va voler deixar clar que entrar a formar part de l'executiu "no és prioritari", tot i que tampoc va descartar aquesta possibilitat, en la línia ambigua que segueix el candidat en aquest punt des que va iniciar-se la precampanya. "Pot existir la temptació que se'ns vingui a buscar per donar suport parlamentari o fins i tot per entrar a l'executiu, i si ens hem d'implicar ho hem de fer defensant Catalunya", va justificar Duran.

A la tarda, els responsables de campanya de CiU van explicar que centraran els seus esforços a captar vots indecisos a l'àrea metropolitana, bàsicament desafectes socialistes. L'objectiu és capitalitzar el descontentament envers els socialistes al mateix temps que s'atura la previsible pujada del PP. El primer acte de campanya serà a la Llotja de Mar en defensa del pacte fiscal. Hi participaran Artur Mas, Jordi Pujol i membres de la societat civil encara no confirmats.

stats