ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 11/08/2011

Duran es resigna a la majoria absoluta

El cap de llista i líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, dóna per feta la majoria absoluta del PP i rebaixa les expectatives de la federació de superar els socialistes el 20 de novembre.

Narcís Presas
3 min
El candidat amb la presència més constant Ara que ni Chacón està proclamada pel PSC, ni el PP, ni ERC i ni ICV tenen candidat, Duran ho aprofita per tenir presència constant, tant en entrevistes als mitjans de comunicació com en actes com el d'ahir a Begur, que va reunir el grup parlamentari a Madrid i part de la direcció de CiU. Tot sense moure's de la comarca del Baix Empordà, on estiueja.

Begur (baix empordà).Duran té coll avall que Mariano Rajoy guanyarà per majoria absoluta el 20-N. Ho va pronosticar ahir en la primera jornada de treball de CiU per preparar el programa electoral per a les eleccions espanyoles, una trobada que va reunir l'equip de campanya, diputats i senadors a Madrid, i pesos pesants de la federació com Oriol Pujol i Josep Maria Pelegrí. Una majoria absoluta del PP complicaria les aspiracions de la federació nacionalista de negociar el pacte fiscal amb el pròxim govern central. És un escenari que vaticinen totes les enquestes fetes públiques (la darrera de l' Abc diumenge, que atorgava una còmoda victòria als populars amb el 47,6% dels vots, davant d'un 35% del PSOE). I també quadra amb l'enquesta feta pública dimarts per CiU, que pronosticava un empat amb el PSC a Catalunya però també un fort creixement del PP.

Tot i la conjectura de Duran, que neutralitzaria la capacitat negociadora de CiU a Madrid, la federació va continuar ahir la posada a punt per al 20-N, una cita que confia que serveixi per "trencar la inèrcia" que han marcat trenta anys de realitat catalana en què, quan es tractava de política espanyola, han estat preponderants els representants socialistes i populars, "sense veu ni vot propi". Per Duran, el paper minoritari del catalanisme polític a les Corts és un "gran dèficit" de Catalunya i "té a veure amb les dificultats" del país.

Refredar les expectatives

El candidat de CiU a les generals va rebaixar, però, les seves expectatives malgrat l'enquesta interna que els pronostica l'empat a 16 diputats amb el PSC a Catalunya. Per curar-se en salut, Duran va afirmar que "serà molt i molt difícil, pràcticament impossible" fer el sorpasso als socialistes (ara tenen 25 escons per només 10 de CiU) i va reprendre, d'aquesta manera, el fil argumental que ja havia apuntat el passat 11 de juliol, quan va augurar que el PSC es mantindria com a força més votada.

A la reunió, malgrat ser del màxim nivell (només hi faltava Artur Mas), no es va abordar la hipotètica entrada de CiU al futur govern espanyol, una idea que ha recuperat el líder d'Unió. Així ho va assegurar Duran, que va ajornar el debat fins després les eleccions. "D'entrar al govern de l'Estat, no n'hem parlat ni n'hem de parlar", va certificar. I va afirmar que ara toca obtenir bons resultats i "després ja es veurà".

En unes eleccions com les generals, sempre bipolaritzades entre PP i PSOE, Duran busca erigir-se com l'alternativa i presentar-se com la "tercera via" que atregui la resta de l'electorat des d'una una opció "de centre que defensa els interessos de Catalunya". Per ell, CiU és "la garantia per sortir de la crisi, una tercera via i l'autèntica resposta, una manera diferent de fer política". Així, Duran va criticar les picabaralles entre socialistes i populars i va reiterar la seva petició d'un gran pacte d'estat en matèria econòmica. Va titllar de "vergonyós" que PP i PSOE s'emboliquin a discutir per la lluita antiterrorista i no facin acords per combatre la crisi.

No és la primera vegada que en l'àmbit polític i econòmic s'usa el concepte tercera via. La idea va fer fortuna de la mà de l'ex-primer ministre britànic Tony Blair, que, inspirat pel sociòleg Anthony Giddens, va enarborar-la per definir la seva política econòmica allunyada de les propostes ultraliberals dels tories i del discurs tradicional laborista.

CiU està sent més matinera que els seus contrincants. El seu candidat va exposar que, de cara a la preparació del programa electoral, la federació crearà quatre taules sectorials que mantindran contactes amb els sectors implicats. Tres faran referència a temes econòmics, i una quarta versarà sobre qualitat democràtica. Així, CiU focalitzarà els eixos del seu programa electoral en la recuperació de l'economia productiva i la creació d'ocupació, les polítiques per a les noves generacions, la cohesió social, i la millora de la democràcia. Tot això a més a més, esclar, del pacte fiscal, que centrarà bona part del discurs i servirà per interpel·lar el PSC.

Empreses que reinverteixin

Duran va respondre la proposta de Rubalcaba que els agents socials pactin rebaixes de sous i beneficis. Per ell, és un error que escenifica el "fracàs" de l'exministre en les negociacions pel pacte social. La proposta del líder d'Unió és incentivar fiscalment l'empresa i que reinverteixi els beneficis en l'empresa en lloc de repartir-los, i lligar salaris i productivitat. Duran va rebutjar les acusacions de lobisme afirmant que seguirà defensant "sense cap vergonya" els interessos de les farmacèutiques catalanes.

stats