ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 11/11/2011

Duran hi torna: "Toca govern de concentració"

El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, defensa per tercer dia consecutiu que es creï un govern de concentració a Espanya. I afegeix: "El PP s'equivocaria si no l'acceptés".

Oriol March
2 min
El candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, al Círculo Ecuestre.

Barcelona.La idea de formar un govern de concentració, també amb CiU, després de les eleccions espanyoles va tornar a centrar ahir el discurs de Josep A. Duran i Lleida, candidat a les eleccions espanyoles. "Avui [per ahir] seria necessari un govern de concentració, tenint en compte que la prima de risc d'Itàlia és prou alta per pensar en la intervenció europea de la seva economia", va assegurar Duran, al migdia, en una roda de premsa a l'ACN. Pràcticament en els mateixos termes es va expressar en un col·loqui, a primera hora de la tarda, al Círculo Ecuestre, davant d'un auditori ple d'empresaris. "El PP s'equivocaria si no acceptés aquesta possibilitat, perquè hi ha algunes decisions dures que és millor prendre-les acompanyat", va justificar.

Els populars, de moment, mantenen una distància prudencial envers la proposta. Soraya Sáenz de Santamaría, número 2 del PP a les llistes i a la pole position per tenir pes específic dins un futur govern conservador, va posar "en quarantena" la idea d'un govern de concentració. "Si no són prou conscients del que està passant a Europa és que no estan preparats per governar", li va contestar al cap de poc Duran.

És el tercer dia consecutiu que el cap de files de CiU a Madrid defensa la creació d'un govern de concentració si la situació europea empitjora. Ho va fer dimarts al Fòrum Europa, davant el món empresarial, i dimecres va repetir demanda a la cambra de comerç. Un discurs que no ha passat per alt als alts dirigents de CiU. Tanmateix, ahir un d'ells, Francesc Homs, secretari general de Presidència i portaveu del Govern, va evitar valorar la insistència de Duran en aquest assumpte. "Des de l'executiu no volem entrar en aspectes propis de la campanya electoral", va escudar-se.

Homs evita donar-li suport

Aquesta postura, expressada en una compareixença organitzada per celebrar la retirada del polèmic vídeo electoral del PSC, un assumpte de campanya que sí que va valorar el portaveu, s'emmarca també en una certa actitud de no-intervenció que mantenen els dirigents de CDC respecte a la campanya de Duran. Ni tan sols els representants de l'ala més sobiranista del partit han contradit públicament els postulats del candidat.

En cada míting que fa en campanya, el candidat s'encarrega denuncia "l'anomalia" que suposa que el PSC guanyi sempre les eleccions a Catalunya quan, segons denuncia Duran, van "contra els interessos de Catalunya". El cap de files de CiU a Madrid, però, es va mostrar ahir poc esperançat per revertir la situació. "Et decebràs, però no passarà", va contestar a un membre del Círculo Ecuestre que li va preguntar si el 20-N passarien per davant del PSC.

En aquest sentit, Duran "es conformaria" a quedar molt ajustat amb el PSC, sempre que estigués per davant del PP. Les enquestes, de moment, prediuen una victòria estreta dels socialistes i, per darrere, un empat tècnic entre nacionalistes i populars. El candidat, que va defensar el pacte del Majestic amb José María Aznar, va cridar a acabar amb l'"excepció històrica".

stats