ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/08/2011

Duran vincula la sortida de la crisi amb el pacte fiscal

Per reactivar l'economia a Catalunya, el pacte fiscal és "fonamental". Aquest serà el missatge electoral de CiU a les generals, en què Duran també assenyalarà el PP i el PSOE com a culpables de la crisi.

Sara González
3 min
La portaveu i cap de campanya d'UCD, Marta Llorens, amb Josep Antoni Duran i Lleida, ahir durant la reunió del comitè electoral de CiU.

Barcelona.El candidat de CiU a les generals, Josep Antoni Duran i Lleida, farà una campanya monopolitzada per la proposta estrella del pacte fiscal. Perquè aquest és, segons el líder d'Unió, "l'instrument fonamental" per treure Catalunya de la crisi. Mentre que la resta de partits catalans treballen a contrarellotge per decidir qui serà el seu cap de llista, CiU ja té la maquinària electoral ben greixada. Ahir va ser nomenat el comitè electoral de la federació i el programa prendrà forma en les pròximes setmanes.

Duran va deixar clar ahir quina és la seva fórmula per superar la crisi. Amb el pacte fiscal Catalunya podrà reduir el dèficit, tindrà més diners i això permetrà reactivar l'economia i crear ocupació i, com a conseqüència, es podran invertir més recursos per fer front a les necessitats socials. Aquesta és la recepta de Duran, el leitmotiv de la seva campanya, per molt que el PSC l'acusi de fer electoralisme amb una proposta que es discuteix al Parlament.

Però CiU vol anar més enllà i vol exportar el model d'"economia productiva" que sempre ha exhibit la societat catalana enfront de "l'economia especulativa" que, segons la federació, ha defensat sempre el govern espanyol. "L'economia espanyola torna a estar a l'UCI, en una situació crítica", va diagnosticar Duran. I per ell, la culpa de la situació de l'Estat espanyol recau en la incapacitat del PP i el PSOE de punxar en el seu moment la bombolla immobiliària i, després, en la falta d'un pacte d'estat que tots dos han defugit per "interessos partidistes". Duran va definir la situació com a "delicada", amb l'agreujant del fet que des d'Espanya "no es transmeti confiança i s'atreguin els mercats especulatius amb el deute". Tot i això, no va considerar necessari reunir la diputació permanent del Congrés, tal com demana el PNB.

Pessimista amb les reformes

Per atenuar la situació va instar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a concloure abans del 20-N la reforma de la negociació col·lectiva, a promoure polítiques actives d'ocupació i a abaixar un punt el coeficient de solvència dels bancs -que és superior a la banca europea- i a obligar que aquest punt es destini a crèdit per a petites i mitjanes empreses i autònoms. Si s'executen aquestes reformes estructurals, el candidat de CiU no veu necessari avançar encara més les eleccions, tal com va demanar ahir el PP. Malgrat tot, Duran va confessar que no és "gaire optimista" en aquesta qüestió i, si no es fessin, el seu partit sí que plantejaria altres mesures com avançar els comicis.

Més enllà de les "causes endògenes" de l'economia espanyola, la situació d'inestabilitat als Estats Units pel deute i la "inoperància de la Unió Europea" per donar resposta a la situació grega són, pel candidat de CiU, les altres causants del turbulent moment de les finances.

Únic cap de llista proclamat

Mentre segueix de prop l'evolució de l'economia espanyola -va explicar que està regularment en contacte amb Zapatero-, Duran és, per ara, l'únic cap de llista de Catalunya a Madrid que ha estat proclamat i, per tant, el primer a donar el tret de sortida a la campanya. Tot i això, ahir, exhibint-se com a líder al Congrés d'un partit genuïnament català, va subratllar que els socialistes i els populars també tenen els seus, que són Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy. D'entre els serrells pendents de l'aposta electoral de CiU per a les generals, queda per saber si Pere Macias, de CDC, repetirà com a número dos.

stats