Crònica 03/04/2011

"Durant anys vaig creure en un estat plurinacional" / "Les pimes necessiten més flexibilitat contractual"

D.m. / C.c. D.m / C.c
3 min

"Durant anys vaig creure en un estat plurinacional"

Vostè ja ha votat en la consulta del 10-A. Està més a prop de Pujol que de Duran en aquest debat?

No pretenc ser immodest però fa molt de temps que m'he expressat en aquests mateixos termes, no és de fa quinze dies ni dos mesos; fa bastants anys que quan se m'ha preguntat sobre això he dit que si un dia vaig a votar, votaré que sí. També he dit sempre que jo no organitzaré un referèndum d'aquestes característiques sent president si no tinc clar que és una via que ens porta a l'èxit i, per tant, a la victòria.

Està dient que Pujol s'ha acostat a les seves tesis?

No em comparin amb ell. És evident que el president Pujol ha anat evolucionant i també és veritat que jo no havia estat sempre en aquesta posició. No hi estic des de fa mesos, sinó que hi estic des de fa uns anys. Durant molts anys vaig entendre que era possible un estat plurinacional espanyol.

Quan podríem situar el seu moment d'evolució personal?

No ho sé exactament, però vaig parlar del dret a decidir en una conferència al novembre del 2007, quan vaig tenir la decepció amb procés estatutari. I d'això ja fa quatre anys.

No tothom a CiU està a favor d'aquesta via. El senyor Duran i UDC volen un altre camí...

Però fixi's que per confederar-se també necessites un estat propi, les confederacions generalment són entre estats. Vull dir que no és impossible tenir un estat propi a Catalunya i després confederar-lo amb l'estat espanyol.

Està dient que Duran és independentista, en el fons?

La mateixa etiqueta d'independentista és relativa. Quina independència tenen ara Grècia o Irlanda? Per mi vol dir el màxim de sobirania en una Europa forta.

Hi ha qui pensa que Duran mana massa en el seu Govern...

És el nostre cap de files a Madrid, som un equip, però és impossible estar d'acord en tot al 100%. En tot el que és important per a aquests quatre anys Duran i jo sí que estem 100% d'acord. I no m'importa compartir el protagonisme. Jo mouré les millors peces que tingui a cada moment, i seria estúpid prescindir d'una persona que pot ajudar a resoldre moltes coses.

"Les pimes necessiten més flexibilitat contractual"

Expliqui'ns les seves receptes per sortir de la crisi. A l'informe del CAREC n'hi havia algunes de polèmiques, com el contracte únic.

El text del CAREC és una aportació molt valuosa al debat sobre com sortir de la crisi, però el Govern no té per què subscriure'l al 100%.

Però vostè què subscriu?

S'ha de fer una reforma laboral més àmplia en l'àmbit de les pimes, un marc que tingui més flexibilitat, perquè si les pimes no contracten, no abaixarem l'atur. Schröder ho va fer a inicis dels 2000 a Alemanya i ara Merkel se'n beneficia. Aquest és el camí.

Apujarà impostos tal com li demana el govern central?

No, sóc partidari de la moderació fiscal. Estem en un model de competència fiscal i ja tenim tots els impostos a dalt de tot. A curt termini no es poden tocar però els hem d'anar ajustant.

Manté l'esperança de formar un segon gran grup bancari català?

Sí, tot el que hem fet fins ara va en aquesta direcció. No és segur però és perfectament possible que Catalunya mantingui una capitalitat financera de primer nivell, perquè la Caixa, amb el banc que crearà, serà més gran i més internacional; aquí hi guanyarem. El Sabadell està en una posició sòlida i amb ganes de créixer, i també hi guanyarem. I les altres dues caixes, Unnim i Catalunya Caixa són les que estan en una situació una mica més complicada, però ara tenen tres anys per sortir-se'n gràcies a la negociació que vam fer a Madrid. Farem tot el que calgui no només perquè el Sabadell es quedi aquí sinó perquè sigui més gran.

L'accident de Fukushima ha fet trontollar la seva fe nuclear?

No sóc un convers pronuclear. Sempre he dit que necessitem una combinació d'oferta energètica, un mix, amb els ous repartits en diferents cistelles, entre les energies alternatives, els combustibles fòssils, les nuclears i altres fonts com la hidràulica per aconseguir un triple objectiu: que garanteixin el subministrament, que ens connectin amb el món i que tinguin un cost raonable .

stats