FONS DE RESCAT
Crònica 05/02/2011

Dures exigències de Merkel per obrir l'aixeta

Alemanya es compromet a ampliar el fons de rescat per a països en crisi a canvi d'imposar ferms objectius d'austeritat. L'acord s'haurà de validar a la cimera de principis de març.

Esther Moix
2 min
Merkel vol que els augments dels salaris estiguin vinculats a l'evolució de la productivitat, i no a l'augment de la inflació.

Brussel·les.Les bones paraules que va dirigir dijous al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per les reformes aprovades a Espanya semblaven molt llunyanes vint-i-quatre hores després, als passadissos del Consell Europeu. Merkel va voler donar una imatge de fermesa en defensa dels interessos d'Alemanya i va exigir més esforços en la política econòmica als seus socis de la moneda única. A primera hora de la tarda, es va fer públic un acord entre Alemanya i França en el qual s'estableixen les noves exigències.

"Volem que el 2011 sigui l'any de la confiança econòmica recuperada", afirmava ahir a Brussel·les la cancellera alemanya, Angela Merkel, que enguany ha de fer front a eleccions a set lands del seu país.

L'ampliació del fons de rescat permanent seria una molt bona notícia per a Espanya si, finalment, no sortís de la crisi malgrat les reformes executades. Gràcies a l'acord, s'estenen les garanties del fons perquè la zona euro pugui prestar fins a 440.000 milions d'euros i es facilita l'accés als països que encara no estiguin del tot a la corda fluixa (això sí, a canvi d'un 8% d'interessos).

Les mesures del pacte de competitivitat proposades per Berlín passen per prohibir de manera taxativa els dèficits excessius, l'harmonització de l'impost de societats, l'elevació de l'edat de jubilació i, molt important, suprimir la vinculació entre inflació i augments de salaris. Algunes d'aquestes mesures ja les compleixen, de manera parcial, alguns dels pitjors alumnes de l'eurozona, com Espanya, Portugal o Irlanda.

Però aprovar aquest pacte no serà senzill. Pel que fa a l' harmonització de l'impost de societats, Irlanda, que té el més baix d'Europa (un 12,5%), s'hi nega rotundament. I l'augment de l'edat de jubilació serà difícil a països com França, on sembla impossible un pacte social d'aquesta mena. Allà, Sarkozy ha tingut grans problemes per elevar de 60 a 62 l'edat de jubilació.

Més dificultats encara pot tenir a Espanya una supressió de les clàusules automàtiques de revisió dels salaris i les pensions vinculades a la inflació sense la llum verda dels sindicats.

Cimera de març

Així doncs, les discussions al pròxim Eurogrup seran claus per veure si es pot formalitzar o no el pacte de competitivitat que proposa Merkel. L'objectiu de la cancellera és aprovar-lo en la cimera extraordinària que es farà el 4 de març. Bèlgica i Luxemburg han deixat clar que s'oposen a tanta intervenció des de Brussel·les, segons van dir a l'ARA fonts diplomàtiques. El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, tampoc hauria rebut gaire bé que uns quants vulguin manar sobre la fiscalitat dels seus socis.

Transparent i directa, Merkel deia ahir en una roda de premsa conjunta amb l'altre artífex del pacte, Nicolas Sarkozy, que la Unió Europea "vol enviar un missatge clar i concís: els vint-i-set volen créixer junts i establir un pacte de competitivitat tan seriós que comenci a notar-se en els mercats abans de finals d'any".

Angela Merkel mencionava els vint-i-set -i no només els països de l'Eurogrup- volgudament. El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, havia demanat que "es convidi a altres països a participar". La maniobra consisteix a picar l'ullet al Regne Unit, país d'on han sortit alguns dels atacs a l'euro. Si no pots amb el teu enemic sempre hi pots fer pinya.

stats