COMERÇ 'ONLINE'
Crònica 02/12/2011

EDreams es fusiona amb tres portals i crea el líder europeu

eDreams, amb seu a Barcelona, s'ha fusionat amb Opodo, Go Voyages i Travellink i ara forma part del líder europeu en el negoci de la venda de viatges online. La nova Odigeo factura 3.500 milions.

Ignasi Pujol
2 min
Javier Pérez-Tenessa, fundador i conseller delegat d'eDreams, pronunciant una conferència ahir a l'escola de negocis Esade.

BARCELONA.La venda de viatges a través d'internet ha revolucionat el negoci de les agències tradicionals i ha esdevingut el pilar del comerç electrònic -o ecommerce- a Espanya. Ho sap prou bé Javier Pérez-Tenessa, fundador i conseller delegat d'eDreams, la primera web de viatges espanyola. Pérez-Tenessa pronostica que el 2012 el 50% dels bitllets d'avió venuts Europa es comercialitzaran a través de la xarxa.

El portal eDreams, amb seu a Barcelona, s'acaba de fusionar amb tres portals europeus més: Opodo, Go Voyages i Travellink. L'operació ja ha originat el líder europeu del sector, amb una facturació anual conjunta de 3.500 milions d'euros.

Els quatre portals s'han unit sota la marca Odigeo, tot i que mantenen les seves ensenyes, ja que tenen una alta penetració en els mercats respectius. Opodo té una forta presència al nord d'Europa, especialment al Regne Unit, Alemanya i els països nòrdics. eDreams domina el Mediterrani (Espanya, Portugal i Itàlia) i és la firma més internacionalitzada de les quatre, amb presència a 19 mercats d'Europa, Amèrica i Àsia. Go Voyages lidera el mercat francès i Travellink és una marca de referència en el segment de negocis. Odigeo estén la seva activitat a 28 països, dotze milions de clients i supera els 1.200 empleats.

Les quatre agències formen el líder europeu i la cinquena agència de viatges online del món, just per darrere dels quatre gegants americans: Expedia, Orbitz, Travelocity i Priceline.

En mans del capital risc

La fusió ha estat pilotada pels fons de capital risc Permira i AXA Private Equity. La britànica Permira (propietària a Espanya de Telepizza i Cortefiel) va comprar eDreams per 300 milions d'euros el juliol del 2010. Dos mesos abans la francesa AXA havia adquirit Go Voyages per 350 milions. Permira i AXA Private Equity (filial de l'asseguradora francesa AXA) van comprar conjuntament Opodo a la central de reserves Amadeus per 500 milions d'euros el febrer.

Des d'aquell moment es va especular amb una possible fusió entre eDreams, Opodo -i la seva filial business Travellink- i Go Voyages. És la lògica del capital risc: invertir en empreses amb un gran potencial de creixement, propiciar operacions de concentració i sortir del capital anys més tard amb plusvàlues.

"Si ens comparem amb altres companyies del sector en l'àmbit domèstic, Odigeo és un 50% més gran que Viajes El Corte Inglés i 30 vegades més gran que Atrápalo", va explicar ahir Javier Pérez-Tenessa en una conferència a l'escola de negocis Esade, a Barcelona.

El portal eDreams va facturar 928 milions d'euros durant l'any passat, xifra que suposava un creixement del 43% respecte a l'exercici anterior. La companyia té 350 empleats.

Pérez-Tenessa, enginyer aeronàutic, va fundar eDreams -juntament amb James Hare i Mauricio Prieto- el 1999 quan treballava a Silicon Valley, als Estats Units. Abans d'integrar-se a Odigeo, la companyia catalana ha passat per sis operacions de capital risc, protagonitzades per grups com Apax, 3i i TA Associates.

stats