Crònica 18/11/2011

ERC acusa CiU d'haver estat 32 anys fent espanyolisme a Madrid

ERC carrega contra el candidat de CiU, Josep A. Duran i Lleida, a qui acusa d'haver estat 32 anys intentant que "Catalunya no desperti políticament". Els republicans li retreuen les seves actuacions a Madrid.

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch i Marta Rovira al míting d'ahir a Vic, la ciutat de la secretària general d'ERC.

VIC.El hashtag #Durandiputatdesde1979 va fer fortuna a principis de setmana i es va convertir en trending topic estatal. Feia referència al temps que fa que el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, és diputat a Madrid. La data és errònia -va ser escollit per primer cop el 1982, tot i que llavors ja era tinent d'alcalde a Lleida- però va fer tanta fortuna que ahir la coalició ERC - RCat - Catalunya Sí el va aprofitar. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va criticar que Duran ha protagonitzat "32 anys d'espanyolitat" a Madrid.

Des de la ciutat de l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal, el democristià més crític amb el líder d'Unió, Rovira va recordar les polítiques i posicionaments de la federació nacionalista al Congrés durant les últimes dècades. Entre aquests episodis va destacar els avals a la Constitució espanyola i al Pla Hidrològic Nacional o la votació com a presidents de Leopoldo Calvo Sotelo, Felipe González i José María Aznar. "I si pot, farà president Rajoy", va pronosticar Rovira, que va sentenciar que Duran "fa 32 anys que impedeix que Catalunya desperti políticament".

Ambaixadors del país a Madrid

Per la seva banda, el candidat de la coalició, Alfred Bosch, s'esforça per combatre les crides a abstenir-se o a votar nul de les CUP i SI, i va proclamar que els enemics del país "no són el PP, el PSOE, CiU o ICV, sinó el sofà". L'exportaveu de Barcelona Decideix, més moderat en les seves càrregues, va marcar distància amb socialistes i nacionalistes afirmant que els diputats de la seva llista faran d'"ambaixadors del país a Madrid, no d'ambaixadors de Madrid al país". "No farem aquest trist paper", va assegurar.

stats