NOU MODEL DE FINANÇAMENT
Crònica 01/11/2011

ERC avisa el PSC i el PP que no els esperarà per aigualir el concert

Sara González
2 min
L'executiva d'ERC es va reunir ahir amb el grup parlamentari per parlar del concert econòmic.

Barcelona.Davant la reivindicació del concert econòmic, ERC prima la rapidesa per sobre el consens. El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, va alertar ahir que els republicans no pensen "caure en el mateix parany que en el procés estatutari" i que, per tant, no estan disposats a trepitjar el fre durant la negociació per incorporar el PP i el PSC a costa de diluir o fer ambigu el nou sistema de finançament.

La Generalitat ha de recaptar, gestionar i inspeccionar tots els impostos que es paguen a Catalunya. Aquests són, segons ERC, els requisits mínims per considerar el nou model fiscal com a concert econòmic. I aquests s'han de mantenir intactes encara que això suposi que la seva defensa es sustenti en el batejat "tripartit a la basca" -CiU, ERC i ICV-EUiA- i deixi al marge populars i socialistes. El president republicà, Oriol Junqueras, va afegir que el concert també ha d'incloure el càlcul de la quota de retorn, la bilateralitat de l'acord amb una llei específica fora de la Lofca, la possibilitat de tutelar les hisendes locals i l'opció de celebrar una consulta ciutadana, una eina que va defensar el candidat d'ERC pel 20-N, Alfred Bosch, per exhibir múscul a Madrid.

Just després que el president de la comissió del concert, el dirigent de CiU Jordi Turull, lliurés l'informe a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, Puigcercós va alertar que encara que el debat de les conclusions hagi estat endarrerit fins després de les eleccions a petició del PSC i el PP, el seu partit "té pressa" i no permetrà que s'ajorni més perquè "l'economia catalana està ofegada", tal com demostren les dades del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Contra l'acord de CiU i PP

ERC també va presentar ahir una esmena a la totalitat contra la llei d'estabilitat pressupostària que CiU va pactar amb el PP en l'acord pels comptes del 2011. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va alertar que és un pla que "impedirà que Catalunya es recuperi de les retallades".

stats