ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 30/10/2011

ERC accentua el seu to social per cobrir el flanc esquerre

La coalició ERC-RCat vol fer forat entre els sobiranistes de CiU descontents amb Duran. Però ha bastit un programa molt progressista per intentar esgarrapar vots a un PSC en caiguda lliure.

Marc Colomer
2 min
ERC accentua el seu to social per cobrir el flanc esquerre

BarcelonaUn dels elements que més s'ha esforçat per contrarestar la nova direcció d'ERC des que va agafar el relleu a l'anterior direcció és la relaxació ideològica del projecte de l'esquerra nacional bastit pels anteriors líders. Un suposat gir a la dreta que alimenten l'adéu definitiu a l'estratègia del tripartit, l'accentuació del discurs de la unitat independentista -que ha quallat en forma de coalició amb Reagrupament- i l'acostament reconegut a CiU. Un acostament que, per ara, es materialitza en elements d'avenç nacional com el concert econòmic, però també en la mà estesa al Govern per negociar els pressupostos del 2012, ara en punt mort pel 20-N.

En aquest context, els ideòlegs de Calàbria, comandats per l'economista i dirigent republicà Cesc Iglésies, han bastit un programa que, si bé fixa sense giragonses l'horitzó de l'emancipació nacional, destria un ideari econòmic i social inspirat en el model holandès que fa honor a l'ànima més progressista d'Esquerra. Es tracta de fer forat entre l'electorat sobiranista de CiU que no s'identifica amb Josep Antoni Duran i Lleida però també d'evitar que això impliqui deixar al descobert el flanc de l'esquerra davant la possibilitat d'esgarrapar vots a un PSC en caiguda lliure.

ERC ofereix un programa de 941 propostes que situa les ofertes en matèria social a la mateixa altura de la retòrica independentista de les cares visibles: tant el candidat, Alfred Bosch, com el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el Reagrupament de Joan Carretero.

El trànsit a la República

Un programa que "il·lustra la voluntat de deixar de ser una comunitat autònoma per esdevenir una república". Bosch, Junqueras i Carretero van presentar ahir al Parc de la Ciutadella de Barcelona el programa del 20-N, amb intervencions, totes en la línia del lema de campanya: la "república del sí", de l'"excel·lència" i el dret a decidir, contraposada a la "comunitat autònoma del no" i de la "decadència".

Els republicans volen construir un discurs equiparant independència i recuperació econòmica. Per Bosch, és "urgent" acabar amb la "discriminació" fiscal que porta a un escenari de severes retallades. Carretero, més avesat a deixar-les anar pel broc gros, va situar el debat ara ja en el binomi independència o corralito: "El país ja s'assembla a la pitjor Argentina dels últims anys. Anem a la catàstrofe". I respecte a la polèmica generada per Gregorio Peces-Barba, el Junqueras historiador va tirar d'èpica per recordar un clam de guerra portuguès el 1640: "Abans pobres que espanyols".

stats