Crònica 19/05/2011

ERC carrega contra el PSC per resistir al cinturó

Guanyar terreny en un feu tan marcadament socialista com l'àrea metropolitana es preveu difícil per a ERC. Puigcercós es va reivindicar ahir com l'única esquerra nacionalista i no servilista.

Sara González
2 min

L'Hospitalet de LlobregatL'àrea metropolitana és territori hostil per a ERC. Conscient que s'enfronta a un feu majoritàriament socialista en què obtenir representació independentista és tota una odissea, el líder republicà, Joan Puigcercós, va esmerçar ahir tots els seus esforços a cavar una trinxera entre el seu partit i el PSC. "O l'esquerra nacional o l'esquerra sucursalista, que entre Catalunya i el PSOE tria sempre el PSOE", va etzibar ahir a l'Hospitalet de Llobregat, la ciutat on Celestino Corbacho va aconseguir a les passades municipals la setena majoria absoluta dels socialistes.

Deixar d'obeir Madrid és, d'entrada, el valor afegit al qual ERC s'aferra per desmarcar-se "de l'esquerra clàssica". Recuperar els diners que "se'n van i no tornen" és el següent pas per, segons Puigcercós, sortir de l'atzucac de la crisi. Puigcercós va assenyalar de nou el concert econòmic com un objectiu urgent que s'ha d'aconseguir a curt termini. "Els ajuntaments bascos tenen tres vegades més recursos que els de Catalunya", va insistir. I, en aquest sentit, va insinuar que la CiU " de les retallades" no és precisament l'opció que més aferrissadament defensarà el concert econòmic.

"A Madrid no retallen, allà segueix la festa. Tot el que retalla el senyor Mas s'ho estalvia el senyor Zapatero i també Rajoy, que ha plantat la tenda esperant que caigui l'altre", va etzibar Puigcercós, que no va dubtar, a més, a assenyalar els casos de corrupció que esquitxen tant el PP com el partit d'Artur Mas. "CiU no anava al Palau de la Música a escoltar música precisament", va deixar anar.

Nacionalista, independentista, sense servilisme i neta de corrupció. Així es va vendre ERC en una ciutat on el 2007 es va quedar a 80 vots d'obtenir representació. Això va marcar profundament la portaveu republicana al Parlament, Anna Simó, que enguany va de número dos a la llista de l'Hospitalet per esperonar l'electorat i aconseguir que Eduard Suàrez torni a ser regidor.

Resistir on ja hi són

Si bé amb la gran empenta del 2003 ERC va aconseguir representació a grans ciutats de l'àrea metropolitana -no ho van aconseguir ni a Santa coloma de Gramenet ni a Sant Adrià del Besòs-, a les municipals del 2007 va perdre grans conquestes, com l'Hospitalet o els dos regidors de Cerdanyola del Vallès, que van passar d'estar al govern a quedar fora del consistori. Les perspectives no es presenten precisament positives per al 22-M. Mantenir-se presents a les 24 ciutats de les 35 de l'àrea metropolitana on ara tenen actes serà una batalla difícil, sobretot amb enquestes com la de Badalona, on es preveu que ERC no superi el llindar del 5% per obtenir representació. La fita és ser-hi perquè la veu independentista no quedi a l'ombra a l'àrea metropolitana.

stats