EL POLS AMB L'ESTAT
Crònica 16/04/2011

ERC denuncia que PP i PSC no fan pinya pel finançament

No hi haurà unitat catalana a Madrid per defensar el pagament al Govern dels 1.450 milions del fons de competitivitat. ERC va denunciar ahir que ni PSC ni PP volen votar el text que els han presentat.

Ferran Casas
2 min
El vicepresident Rubalcaba es va reunir amb Artur Mas dimecres a Barcelona.

BARCELONA.Tant el president del PP, Mariano Rajoy, com el president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, s'han compromès a reclamar al govern espanyol el pagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat. Però d'entrada no ho faran a través del text conjunt que han elaborat ERC i ICV. Fonts dels republicans van confirmar ahir a l'ACN que els dos partits ja han confirmat al seu cap de files a Madrid, Joan Ridao, que no se sumaran a la proposta que els han presentat.

Aquest document és una proposició no de llei amb un únic punt que insta el govern espanyol a "autoritzar la concessió de l'avançament corresponent als fons i recursos addicionals del 2011, en forma de bestreta de tresoreria, segons el que preveu la disposició transitòria de la llei de finançament". També insta a convocar la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per fer efectiu el traspàs. CiU ja ha avançat que hi donarà suport.

Contactes amb CiU

Per contra, el cap dels 25 diputats del PSC a Madrid, Daniel Fernández, ja ha comunicat a ERC que no s'hi sumarà tot i els missatges en sentit contrari llançats aquests dies per Nadal. Els socialistes consideren que poden arribar a un acord amb CiU sobre la qüestió i convèncer el PSOE que ha de pagar, però sempre després de les eleccions del 22 de maig.

També el Partit Popular ha comunicat la seva negativa a Ridao. I això que Mariano Rajoy, en la visita a Catalunya del passat dia 6, va declarar als mitjans que Zapatero havia de pagar a la Generalitat el que estipulava la llei. Pel diputat republicà, l'actitud dels dos partits és "hipòcrita".

Mentrestant, el Govern continua rebent males notícies de Madrid. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va deixar clar ahir que no es farà efectiu l'avançament d'aquests diners perquè, com ha repetit en diverses ocasions, "l'objectiu de dèficit és irrenunciable".

Rubalcaba va confirmar ahir que va aprofitar la visita a Barcelona de dimecres per reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i tractar la qüestió del finançament.

Negociació contrarellotge

La negociació del fons de competitivitat es reprendrà amb força després de les eleccions municipals i autonòmiques del 22 de maig. Entre aquesta data i mitjan juny s'ha d'aclarir de manera definitiva si s'inclouen o no aquests 1.450 milions en els pressupostos de la Generalitat. Artur Mas ja ha advertit que no està disposat a retallar més enllà del 10% que ja ha compromès i que li està provocant nombrosos maldecaps i protestes dels sectors afectats, com ara la sanitat i l'educació. Serà una negociació contrarellotge en què serà cabdal el paper del PSC, que haurà de triar entre fer costat a Mas o al govern espanyol.

Ningú creu, però, que al final no hi hagi una sortida amb un acord polític al més alt nivell. La notícia que Catalunya incompleix l'objectiu de dèficit seria rebuda amb alarma pels mercats. I això ningú ho vol.

stats