BUSCANT LA TRANSICIÓ NACIONAL
Crònica 15/02/2011

ERC vol forçar CiU a fer la comissió del concert

Pere Martí
1 min
Joan Ridao va informar ahir dels acords de la permanent d'ERC.

Barcelona.ERC no vol que la bandera del concert econòmic sigui abandonada ara per CiU i la recuperi només poc abans de la propera campanya electoral. Artur Mas no pensa abordar la negociació del concert fins després de les eleccions generals del 2012, perquè prefereix saber qui hi haurà al govern abans d'obrir les converses. Pels republicans això només és una excusa per ajornar el debat per interessos de partit o electoralistes, i volen canviar el calendari dels convergents.

La permanent d'ERC va acordar ahir obrir una "ofensiva" per tornar a posar el concert econòmic damunt el tauler de joc polític, sense haver d'esperar a conèixer el resultat de les eleccions del 2012. El principal objectiu d'ERC és aconseguir que s'obri al Parlament una comissió d'estudi del concert econòmic, cosa que no poden fer sols perquè no tenen prou diputats. Necessiten el concurs de CiU o del PSC, que per motius diferents no hi tenen ara com ara massa interès. La federació nacionalista ja ho va rebutjar durant el debat d'investidura de Mas. La comissió del concert era una de les deu condicions que posava ERC per abstenir-se i ho van rebutjar.

Aquesta setmana, la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, iniciarà contactes amb la resta de grups per veure si és factible la constitució de la comissió i està previst que Joan Puigcercós ho demani al president de la Generalitat durant la sessió de control al govern de la setmana que ve. Dins l'"ofensiva" dels republicans, Joan Ridao també preguntarà a José Luis Rodríguez-Zapatero al Congrés, i portaran la proposta del concert a la cimera de partits polítics i agents socials que Mas ha convocat per al 25 de març per estudiar mesures anticrisi.

stats