Debat republicà
Crònica 29/07/2011

ERC i la llista al Congrés

2 min
ERC i la llista al Congrés

El possible avançament de les espanyoles ja és el primer maldecap de la futura direcció d'ERC abans de ser escollida a la tardor. Les tensions entre l'entorn de la cúpula que encapçalaran Oriol Junqueras i Marta Rovira i el de l'encara secretari general, Joan Ridao, per la manera en què s'ha resolt el relleu de Joan Puigcercós s'han traslladar ara a la tria del cap de llista a Madrid.

Segons diverses fonts consultades per l'ARA, Junqueras va amenaçar de disputar personalment a Ridao el cap de cartell a Madrid si no renunciava a fer per lliure la batalla per repetir càrrec i no acceptava el procés de "diàleg obert" entre sectors per intentar consensuar una candidatura. Amb aquest escenari enrarit, l'entorn de Ridao ha donat mostres de desànim i ha optat per aturar temporalment la recollida d'avals per ser cap de cartell perquè no es digui que no estan disposats a "posar el comptador a zero". Ahir el mateix Ridao s'hi va comprometre amb Puigcercós, que aquests dies mira de preservar la unitat per assegurar un congrés pacífic. El nucli de Ridao ha entès que no pot ser candidat sense l'aval explícit de la nova direcció, però no tira la tovallola, tot i que sap que Junqueras busca noms "amb garanties" per substituir-lo. El futur president i Rovira han enviat aquesta setmana un correu als militants que els han donat suport instant-los a no avalar cap candidat fins que ells tanquin les converses. La recomanació va molestar alguns sectors d'ERC, començant pel de Ridao, però també dirigents que han avalat Junqueras, singularment els fins ara vinculats a Puigcercós.

Junqueras ha accelerat les converses per trobar una llista de consens. Així, va sondejar el diputat Joan Tardà -pròxim ideològicament a Ridao- perquè fos el cap de cartell. Però la proposta no va generar consens en la futura direcció, que aposta per un perfil renovador per encapçalar la llista, com el de l'escriptor Alfred Bosch o algun altre independent. Tot continua obert.

stats