EL PANORAMA A LES FORCES DE L'OPOSICIÓ
Crònica 14/01/2011

ERC obre joc posant el concert damunt la taula

De l'oposició estant, ERC no pensa abaixar ni un mil·límetre el llistó nacional. I l'atrinxerament del PSC en una oposició "contundent" li dóna ales per fer valer la utilitat dels seus 10 diputats.

Marc Colomer
2 min
ERC, Solidaritat

BarcelonaSi la desfeta electoral del seu partit el 28-N els va deixar commocionats i a les portes de la marginalitat parlamentària, les convulsions internes dels socialistes catalans els han fet revifar les pròpies conviccions en les possibilitats d'incidència parlamentària. Els independentistes encara tenen travessada la pressió de la CiU d'oposició en matèria nacional. I no tenen cap intenció de deixar-ne passar ni una, però tampoc renunciaran a actuar com a oposició "responsable", és a dir, a tenir un paper influent, fins i tot en l'àmbit econòmic.

A ningú se li escapa, a més, que ERC vol deixar clara la seva condició de partit referent de l'independentisme amb contingut ideològic i vocació de govern davant la Solidaritat de Joan Laporta, d'un discurs desdibuixat més enllà de la declaració unilateral d'indepèndència.

Després de la reunió del grup parlamentari d'ahir per fixar les línies mestres del que serà el primer ple del Parlament, el dia 19, Joan Puigcercós va deixar entreveure que ara li toca a ell des de l'oposició posar en evidència les contradiccions i incoherències que comporten el pas pel Govern. D'entrada, Puigcercós preguntarà a un Mas que ha alimentat les consultes d'independència si, ara que presideix la Generalitat, pensa votar a la de Barcelona.

I si CiU, que va carregar sovint contra la renúncia nacional que comportava per a ERC el seu acord amb el PSC, li demanarà si pensa fer com l'exconseller republicà Jordi Ausàs i cedir urnes per a la consulta de Barcelona.

CiU, sobiranisme i concert

Més enllà de l'anècdota, Puigcercós va alertar que CiU ja està deixant d'atendre els seus votants sobiranistes, a qui opina que ha agitat amb interès exclusivament electoral. És més, veu un intent de Mas d'apartar del Parlament qualsevol debat sobre la seva proposta estrella: el concert o pacte fiscal. Els republicans recorden que el 2013 caduca l'actual model de finançament i CiU haurà d'haver bastit una unitat sòlida per encarar l'exigència del concert. Per això (i sense renunciar a l'oportunitat de posar el dit a l'ull), els republicans proposaran al Parlament una comissió d'estudi pel concert per on creuen que haurien de passar els experts en la matèria i agents socials. ERC repta CiU a sumar-se a la demanda pel que s'hi juga, però no renuncia a forçar-la amb un altre grup en cas que la federació s'hi negui.

ERC, però, també es reivindica com a contrapès i garant de la centralitat davant el "liberalisme" econòmic que ha detectat en els primers passos de CiU al Govern i el "dogmatisme" de les altres esquerres.

stats