CONFECCIÓ DE CANDIDATURES DE CARA AL 20-N
Crònica 30/08/2011

ERC es resigna a les primàries per elegir cap de llista

El candidat d'ERC del 20-N es decidirà finalment en unes primàries, la data i el reglament de les quals es decidirà aquest cap de setmana. Una possible aliança amb SI pot dependre també de qui les guanyi.

R.t.
2 min
Ridao va comparèixer ahir quan l'executiva d'ERC encara no havia debatut sobre les primàries.

Barcelona.El consens i la unitat que havien d'acompanyar el congrés d'ERC no seran totals i l'actual secretari general dels republicans, Joan Ridao, ha aconseguit finalment forçar unes primàries per escollir el candidat del 20-N. L'anterior cap de llista no s'ha doblegat davant el desig del futur president de la formació, Oriol Junqueras, que pretenia que el portaveu de Barcelona Decideix, l'independent Alfred Bosch, encapçalés la candidatura i Ridao se situés com a número dos, i ha forçat que siguin els militants qui escullin entre ells.

Després que divendres Ridao entregués els avals necessaris, l'executiva del partit va resignar-se ahir a acceptar el procés i dissabte es reunirà de manera extraordinària per decidir el reglament i la data de les primàries que el consell nacional haurà de ratificar posteriorment. Tot apunta, però, que el 17 de setembre -el mateix dia que els afiliats escullin president i secretari general-, el partit col·locarà una tercera urna per votar el candidat del 20-N. Bosch encara no ha fet arribar els avals per optar a cap de llista, però amb el suport de la cúpula ningú dubta que els entregarà abans de dijous, la data límit per fer-ho.

SI proposa una llista unitària

Paral·lelament, Solidaritat Catalana (SI) va oficialitzar ahir la seva proposta de negociar una candidatura independentista unitària per a les eleccions espanyoles. Si no l'assoleixen, no s'hi presentaran en solitari. Així ho van decidir el 55% dels 1.394 adherits que van participar en la consulta interna de la formació.

Segons va explicar el seu secretari general, Uriel Bertran, faran arribar les bases d'un acord electoral "en un primer moment [...] a ERC", la decisió de la qual "serà fonamental per al futur d'aquesta coalició". Pel que interpreta, Ridao pot ser un fre a l'aliança, que Bertran veu "possible" si els republicans assumissin "el que pensa Alfred Bosch".

En altres ocasions, però, SI ja ha explicitat que l'acord hauria de servir per impulsar una nova llista, no per integrar el partit a la candidatura d'ERC. Altres forces independentistes, com Reagrupament o Democràcia Catalana, veuen amb bons ulls un acord com aquest. "Quan rebem una proposta seriosa i formal, ens ho mirarem i respondrem", es va limitar a avançar ahir Ridao.

stats