EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 18/06/2011

ERC es dóna una setmana més per negociar una direcció unitària

ERC necessita temps. Els diferents sectors del partit s'han donat una setmana més per buscar la unitat de cara al congrés malgrat que avui comença el termini oficial perquè els candidats recullin els avals.

M. Colomer / P. Santalo
2 min
ERC es dóna una setmana més per negociar una direcció unitària

Barcelona.El consell nacional d'avui donarà el tret de sortida al procés congressual d'ERC, que culminarà el 17 de setembre amb l'elecció del president i el secretari general i l'1 d'octubre amb el congrés pròpiament dit. D'avui al 18 de juliol, els candidats a algun dels dos principals càrrecs orgànics ja poden recollir els avals per poder-se presentar (la firma del 5% dels militants o de dues seccions locals). Però els sectors que negocien, encara sense èxit, per tancar una direcció de consens s'han donat una setmana més de marge. Així, avui cap dels noms amb possibilitats reals té intenció d'anunciar la presentació de candidatura, segons han assegurat a l'ARA diverses fonts del partit.

Pràcticament tots els corrents interns -al marge de Carles Bonet, fidel a Carod, que vol plantar batalla- diuen que estan determinats a no reproduir la dramàtica batalla campal del congrés del 2008. De moment només és dipositari de l'anhelat consens l'eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts Oriol Junqueras (amb el suport d'un equip provinent de diversos sectors d'ERC). Continua el desacord, en canvi, per a la secretaria general. Anna Simó i Oriol Amorós són els dos favorits.

La desconfiança encara fa difícil que es decanti la balança. L'entorn d'Amorós colla a favor d'una renovació de cares que inclogui els exclosos fins ara, però altres (la gent de Puigcercós i Simó) ho veuen un intent de passar comptes. L'entorn de Simó posa èmfasi en la necessitat de renovar cares, però especialment les formes, per trencar les dinàmiques que van portar a la guerra de guerrilles del 2008 i que alimenten la descapitalització constant del partit, mentre altres (la gent d'Amorós i Portabella) ho veuen una maniobra per limitar el marge de renovació. De la seva banda, l'actual secretari general, Joan Ridao, s'ho mira inquiet des de fora. Aquesta setmana ha posat en circulació el manifest Reflexions per a un debat d'idees a ERC per ancorar el partit a l'esquerra nacional i, sigui dit de passada, per calibrar el nivell de suports que té abans de fer cap pas. L'entorn de Ridao es conformaria que el document condicionés la redacció de la ponència estratègica. Per ara, Ridao no pensa presentar candidatura al congrés i tampoc es postula per tornar a ser candidat a les generals. El desenllaç, d'aquí pocs dies.

stats