LA PRECAMPANYA REPUBLICANA
Crònica 19/09/2011

ERC s'obrirà a pactes, però amb l'objectiu de fer majoria social

Esquerra està disposada a tancar velles ferides arribant a acords amb altres grups independentistes per avançar cap a la unitat, però no ho farà a costa de les seves sigles i sempre pensant en els electors.

Pere Martí
2 min
El nou candidat d'ERC a les generals, Alfred Bosch, parlant amb el periodista Vicent Partal, ahir a Arenys de Munt.

Barcelona.La nova direcció d'ERC, sorgida de les primàries d'aquest dissabte, ha aixecat moltes expectatives i ja ha rebut ofertes d'altres grups independentistes per arribar a acords. El nou president del partit, Oriol Junqueras, s'ha mostrat obert als pactes, però recorda que l'objectiu del partit no és la unitat, sinó aconseguir una majoria social a favor de la independència. Algunes aliances poden ajudar a aquest objectiu, però d'altres, segons fonts de la direcció del partit, poden ser un pas enrere, pel risc de marginació que comporten. Per això l'executiva estudiarà les ofertes amb generositat, però també amb prevenció, tenint en compte que el partit celebrarà un congrés d'aquí dues setmanes, l'1 d'octubre.

De moment, la nova direcció ja ha rebut ofertes de pacte de Reagrupament i de SI, el partit d'Uriel Bertran. Però ahir tant Oriol Junqueras com Alfred Bosch van fer una crida a la calma. El nou president, en declaracions a TV3, va advertir: "El nostre objectiu no és sumar tots els independentistes pel fet de sumar-los, el nostre objectiu és treballar per la independència, i per aconseguir la independència hem de construir una majoria social".

Recuperar la centralitat

Aquestes paraules evidencien la prevenció amb què la nova direcció d'ERC aborda les converses amb altres grups independentistes, perquè, tot i que hi ha una majoria favorable a la suma, també hi ha dirigents que adverteixen que tornar a anar de bracet amb determinats grups no ajuda a recuperar la centralitat del partit i pot interferir en l'estabilitat aconseguida amb les primàries de dissabte.

El mateix Alfred Bosch, escollit cap de llista d'ERC al Congrés, va reiterar que el partit té la mà estesa a pactar, però va demanar temps per "reflexionar una mica", cosa que demostra que els republicans no tenen pressa, un cop han aconseguit pacificar el partit. Bosch fins i tot va donar un consell a Reagrupament i a SI, i és que siguin discrets en les negociacions perquè "com més discreció s'apliqui segurament millor serà el resultat". Des d'Arenys de Munt, on va assistir a l'aplec independentista, va subratllar que les coses s'han de parlar quan estan "madures". Els nous dirigents d'ERC recorden que l'experiment de coalició a Barcelona, amb el pacte amb Reagrupament i el partit de Laporta, no va servir per augmentar regidors, sinó tot el contrari. ERC va passar de quatre a dos regidors.

L'arribada de Junqueras també suposarà una nova orientació estratègica dels republicans. L'estratègia del tripartit va quedar enterrada amb la derrota de Joan Ridao, que n'era l'últim defensor. El nou president vol obrir la política de pactes a totes les forces polítiques catalanes, amb l'única condició que els pactes que es facin serveixin per avançar cap a la construcció nacional. Així, Junqueras va explicar ahir a TV3 que si el govern d'Artur Mas treballa "de manera valenta" cap a la independència fiscal, ERC estarà "al seu costat", cosa que representa una novetat important. La nova direcció remarca, però, que els pactes del futur no seran en cap cas "un xec en blanc" a ningú.

stats