Crònica 29/04/2011

ETA certifica per carta la fi de l''impost revolucionari'

Marc Colomer
1 min
José Antonio Sarría durant la compareixença a Pamplona.

Barcelona.Ja ho havia donat a entendre, però ara ho ha certificat per carta. L'organització ETA ha fet arribar a les patronals basca i navarresa la comunicació oficial de la fi de l'extorsió als empresaris d'Euskal Herria. Ho va donar a conèixer ahir el president de la Confederació d'Empresaris de Navarra (CEN), José Antonio Sarría, en una roda de premsa en què va detallar que en la carta que van rebre a la seu de la patronal el dimarts 26, ETA els demanava que ho divulgessin entre l'empresariat i la societat basca.

La missiva és la constatació del missatge que ja va donar ETA al gener en anunciar un alto el foc que, per primera vegada, tenia caràcter "general", és a dir, que abastava tots els fronts. No en va el mateix Sarría reconeixia ahir que des de l'octubre del 2010 els empresaris no han rebut cap reclamació de pagament de l'anomenat impost revolucionari .

Un pas més cap a la pau

L'anunci el va rebre com a positiu la gran majoria de la societat basca. Mentre el govern basc, per boca del seu conseller d'Interior, Rodolfo Ares, celebrava "l'excel·lent notícia", tant el PSE-EE com el PNB ho van reconèixer com un pas "en la bona direcció", encara que parcial i insuficient. Per l'esquerra abertzale el comunicat torna a mostrar el "compromís" d'ETA amb el procés de pau malgrat els "obstacles" que opina que hi posa l'Estat. En canvi, sindicats policials i AVT no canvien de prisma i no hi veuen més que un intent d'ETA de facilitar l'accés de Bildu a les institucions el 22-M. Euskadi, malgrat tot, segueix fent passos cap a la normalització.

stats