Crònica 28/03/2011

ETA intenta que s'atengui la seva oferta de diàleg

Redacció
2 min

Bilbao.Si no és per una via "formal" que ho sigui per una "d'informal". Aquesta és la pretensió d'ETA en relació amb l'actitud de l'Estat i la seva oferta de verificació de l'alto el foc i treva "permanent, de caràcter general i internacionalment verificable" que va decretar el 10 de gener. En un comunicat publicat ahir al diari Gara , datat fa uns dies, l'organització afirmava que està disposada "a un mecanisme de verificació informal de l'alto el foc" després de constatar que el govern espanyol no vol obrir un nou procés de diàleg frustrat com el del 2006 malgrat els passos d'ETA i l'esquerra abertzale.

L'organització terrorista opina que els governs espanyol i francès "no volen que la comunitat internacional verifiqui l'alto el foc general i permanent". Segons ells, si ho fessin atenent la tasca dels mediadors internacionals, quedaria acreditat que "malgrat la hipocresia i la intoxicació, l'única violència que existeix a Euskal Herria és la que generen els estats".

A més, acusen els dos estats de tenir una actitud "irresponsable" per rebutjar l'oferiment de deixar les armes de manera permanent i argumenten que si volen que la comunitat internacional hi tingui un paper és "per violar la voluntat dels bascos sense que hi hagi testimonis". ETA valora que es tracta de manera "injusta" la seva treva i que es corre el risc de deixar passar "una oportunitat històrica" per resoldre el conflicte.

El comunicat no fa cap referència a la situació de l'esquerra abertzale ni a les dificultats de la seva nova marca, Sortu, per legalitzar-se malgrat que ha rebutjat explícitament els mètodes etarres. Alguns mitjans van aprofitar aquest fet per deduir-ne una relació directa. "ETA sempre arremetia contra els abertzales que refusaven la violència (Esnaola, Montero, Fandó). Si no ho fa amb Sortu és perquè és la seva criatura", assegurava el director d' El Mundo de, Pedro J. Ramírez, en una piulada a Twitter.

L'opinió pública espanyola i el govern no volen recollir cap guant. I els partits tampoc. El PSOE i el PP van rebutjar internacionalitzar el conflicte i es van limitar a demanar a ETA que plegui ja.

stats