BARÒMETRE DEL CIS
Crònica 05/10/2011

ETA ja no preocupa a la majoria dels espanyols

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.Només el 3,7% dels ciutadans de l'Estat situen ETA com a principal problema, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Es tracta d'un mínim històric. El descens és molt important si tenim en compte que el desembre de l'any 2000, aquesta xifra arribava al 77%.

A escassos 50 dies per a unes noves eleccions espanyoles, marcades per l'economia, ETA ocupa el desè lloc de la llista de preocupacions ciutadanes. L'han superat qüestions d'índole econòmica, la classe política, l'educació o la sanitat. La caiguda ha estat gradual des de fa uns mesos, coincidint amb la treva que l'organització va decretar a principis d'any i, per tant, amb l'absència d'atemptats. Al maig inquietava un 9,1% d'espanyols, al juny un 5,3% i al juliol un 4,8%.

Fora de la campanya

La dada que es va donar a conèixer ahir és significativa perquè demostra que la lluita antiterrorista no forma part de l'agenda ciutadana de cara als comicis del 20 de novembre. Ara fa tres anys, a les eleccions del 2008, l'estratègia per acabar amb ETA va marcar en bona mesura la campanya del PP i del PSOE. El candidat de la dreta, Mariano Rajoy, va fer bandera de les "mentides" del president José Luis Rodríguez Zapatero, després d'una legislatura marcada per l'atemptat a la T-4 de l'aeroport de Madrid. ETA va irrompre en aquells comicis i va assassinar l'exregidor socialista Isaías Carrasco l'últim dia de la campanya.

Ara el context és totalment diferent. A la treva d'ETA s'hi suma la pressió interna de l'esquerra abertzale perquè l'aposta per la pau sigui irreversible. Conscient d'aquest escenari, el PSOE farà valer electoralment la gestió del seu candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, al capdavant del ministeri de l'Interior, però admet que no serà determinant per capgirar les enquestes, adverses per als socialistes. El PP, a diferència del 2008, aposta per treure ETA del debat polític i centrar-se només en el pessimisme econòmic.

stats