BALANÇ DE L'ESTRATÈGIA MILITAR DELS EUA
Crònica 17/12/2010

Obama ordena començar la retirada de l'Afganistan al juliol

Elisabeth Bumiller
3 min
Obama ordena començar la retirada de l'Afganistan al juliol

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.El president dels Estats Units, Barack Obama, està decidit a mantenir la retirada de tropes de l'Afganistan. Basant-se en l'informe anual sobre l'estratègia nord-americana en aquest país, que va presentar ahir, Obama va defensar que es fan progressos i que els primers soldats podran començar la retirada al juliol, en un procés que s'allargarà fins al 2014. Tot i això, dos informes secrets dels serveis d'intel·ligència donen una valoració més negativa. Els documents adverteixen que la possibilitat d'èxit és limitada, si no és que el Pakistan redueix els insurgents que operen des de la frontera afganesa.

Segons els informes, malgrat que hi ha hagut avenços per als EUA i l'OTAN a la guerra, la poca predisposició del Pakistan d'acabar amb els refugis talibans a les zones tribals és un obstacle greu. Alguns comandants de l'exèrcit nord-americà asseguren que els insurgents van lliurement del Pakistan a l'Afganistan per col·locar-hi bombes i lluitar contra les tropes dels EUA i després tornen al Pakistan per proveir-se. És la visió consensuada entre les setze agències d'intel·ligència nord-americanes, però oposada al punt de vista oficial de l'exèrcit.

Oficials nord-americans i alts càrrecs del Pentàgon han criticat aquests informes perquè els consideren desfasats i asseguren que no inclouen les valoracions militars de les últimes sis setmanes, com ara els avenços tàctics a les províncies de Kandahar i Helmand, que sí que esmenta el balanç de la Casa Blanca.

"No viuen el dia a dia sobre el terreny com ho fan les nostres tropes, i per tant no tenen la seva perspectiva", diu un alt càrrec del departament de Defensa que vol quedar en l'anonimat. Assegura que l'enviament de 30.000 soldats més a l'Afganistan el desembre del 2009 no es va completar fins al setembre d'enguany. Això va comportar que les agències d'intel·ligència tinguessin molt poc temps per valorar els efectes d'aquests reforços. Actualment hi ha vora 100.000 efectius.

El paper del Pakistan

La disputa entre l'exèrcit i els serveis secrets reflecteix fins a quin punt el debat a Washington sobre la guerra se centra en si els EUA poden tenir èxit a l'Afganistan sense la cooperació del Pakistan, que malgrat els anys de pressió nord-americana s'ha resistit a controlar els talibans a la seva frontera. I evidencia les diferències de punt de vista entre els analistes d'intel·ligència, que han d'advertir de possibles riscos, i els comandaments militars, entrenats per fomentar l'optimisme.

Però a l'Afganistan aquestes agències d'intel·ligència tenen un paper crucial, ja que a Kabul tenen les instal·lacions de la CIA més grans des de la Guerra del Vietnam. Els treballadors d'aquest servei també controlen una força paramilitar amb centenars d'efectius. Al Pakistan, la CIA té en marxa una guerra encoberta amb avions no tripulats, anomenats drones .

Les dues parts han trobat punts d'acord en el període que arriba fins al balanç d'Obama d'ahir. Els dos informes, que tenen molt a veure amb les valoracions de la CIA i els serveis secrets de Defensa, conclouen que els atacs amb drones contra líders d'Al-Qaida a les regions tribals del Pakistan han tingut efecte i que la seguretat ha millorat en zones de Helmand i Kandahar, al sud afganès, on els EUA han enviat tropes.

Però després d'anys i milers de milions per aconseguir el suport del Pakistan, es comença a assumir que oferirà una col·laboració escassa. I els refugis de la insurgència al país són l'impediment principal per a aquestes operacions.

stats