BOMBOLLA 'SUBPRIME'
Crònica 04/09/2011

Els EUA acaben denunciant 17 bancs per la crisi hipotecària

Ara
1 min
El Bank of America és a la llista de les 17 entitats denunciades.

Barcelona.L'Agència Federal Financera de l'Habitatge (FHFA, en les seves sigles en anglès) va presentar demandes contra 17 entitats financeres dels EUA per intentar compensar les pèrdues generades per les hipoteques subprime o d'alt risc, és a dir, les que es van concedir sabent que els clients difícilment podrien retornar el crèdit.

Entre els bancs demandats hi ha Bank of America, Citigroup, Barclays i Nomura, als quals s'acusa de vendre actius recolzats en aquest tipus de préstecs als gegants hipotecaris Fannie Mae i Freddie Mac. Aquestes dues entitats van haver de ser nacionalitzades el 2008 per evitar-ne la fallida. Les pràctiques dels grans bancs nord-americans van ocasionar pèrdues milionàries durant la crisi financera.

Bank of America va respondre a la demanda que Fannie Mae i Freddie Mac sabien que hi havia riscos a l'hora d'invertir en bons recolzats en hipoteques i que el govern dels EUA busca ara amb la seva multimilionària demandada "responsabilitzar altres" de les pèrdues d'aquestes agències hipotecàries després de la crisi.

Danys milionaris

Segons la FHFA, els 17 bancs demandats van vendre hipoteques tòxiques valorades en 189.000 milions de dòlars (133.000 milions d'euros). L'agència federal argumenta en la demanda que els títols venuts a Fannie Mae i Freddie Mac "contenien informacions econòmicament falses o enganyoses i omissions".

D'acord amb el document, Bank of America hauria venut 6.000 milions de dòlars d'aquests actius enganyosos; Merrill Lynch, 24.800 milions; i Citigroup, 3.500 milions.

L'acció judicial contra els bancs podria tenir un impacte negatiu dilluns vinent a les borses, especialment a la de Nova York, en la qual cotitzen gran part de les entitats financeres demandades. Divendres el Dow Jones ja va perdre un 2,2%, empès a la baixa per la banca.

stats